Äh, vi skiter i ojämställda löner.

Det är bara ett halvår kvar till valet. Vallöftena har börjat kastas i våra ansikten. Slag under bältet har börjat utdelas. Trixande med siffror har uppdagats.

Det är mycket som aldrig ändras i valtider. En av dem är den totala avsaknaden av diskussion kring (o)jämställdheten. Förutom något enstaka uttalande om kvotering, har det varit lika tyst som alltid.

Till exempel frågan om jämställda löner. Strukturella löneskillnader existerar fortfarande i det att kvinnor och män inom vissa sektorer och branscher har skilda förutsättningar och framför allt olika lönenivåer.

I sektorer där de flesta är kvinnor tjänar alla, inklusive männen, lägre än i exempelvis industrin där de flesta är män. På arbetsplatser där de flesta är män tjänar alla, inklusive kvinnorna bättre, även om kvinnorna tjänar mindre än männen.

Det är en strukturell orättvisa som det är helt tyst om.

Jag läser om ett intressant exempel i USA.

Ett domslut har gjort det möjligt för tusentals kvinnliga anställda på det gigantiska företaget Wal-Mart att stämma företaget för att de konsekvent har gett kvinnorna sämre lön än männen trots att de har utfört precis samma arbetssysslor.

Det här kan bli den största stämningen om könsdiskriminering i USA:s historia med upp mot en miljon kvinnor bakom stämningsansökan.

Bakom den ursprungliga stämningsansökan stod sex kvinnor med Betty Dukes i täten. Hon anklagade företaget för att betala dem sämre än männen trots att de fick bättre arbetsbetyg. Hon menade även att de fick färre befordringar och att de fick vänta längre på dem.

USA är ju sinnessjukt efter i de här frågorna, men framsteg sker ofta just i domstolarna. Om det här fallet blir av och kvinnorna vinner kommer det att grundläggande kunna förändra hur amerikanska företag får hantera sina kvinnliga anställda.

I Sverige är det inte i domstolarna som det avgörs. Det är genom arbetsmarknadens parter och med hjälp av politisk styrning som det kan bli en skillnad.

Det hänger ihop med att göra kvinnors förutsättningar bättre på arbetsmarknaden genom bland annat lagstadgad rätt till heltid och en delad föräldraförsäkring. Det hänger också ihop med att försöka göra arbetsmarknaden mindre könssegregerad.

Allt det här vill jag höra de politiska partierna diskutera.

Men jag hör inte ett knyst.

Annonser

14 reaktioner till “Äh, vi skiter i ojämställda löner.”

 1. När Feministiskt initiativ frågade folket vad som var viktigast i valrörelsen var det just jämställda löner, följt av 6 timmars arbetsdag och att ett nej skall vara ett nej. Tyvärr hör jag bara Gudrun Schyman prata om dessa frågor, de verkar inte ens ha främsta prio bland Fi:s riksdagskandidater. Jag har bloggat en del om detta ämne, bland annat här där jag lyfter det jag tror är viktigast på väg mot jämställda löner (delad föräldraförsäkring och minskad deltid)

  http://rabiatfeminism.blogspot.com/2008/12/lucka-6-tv-skna-praliner-i-kalendern.html

  och här lite om arbetsmarknadsfrågorna inom feminismen:

  http://rabiatfeminism.blogspot.com/2010/03/fis-tredje-valrorelse.html

  1. anna-karin, det är bra att fi prioriterar frågan. jag vill se ett maktskifte i höst och bästa sättet att få det är att rösta på något av de rödgröna partierna. jag tror tyvärr att fi sjabblade bort sig totalt i förra valet. synd, men sant. och kul att vi håller med varandra om minskad deltid och delad föräldraförsäkring!

   bra inlägg!

 2. Det finns olika typer av löneskillnader mellan män och kvinnor. Dels kan kvinnor vara lönediskriminerade gentemot män inom samma yrke, dels är kvinnodominerade yrken sämre betalda än manligt dominerade yrken. AD har bl a funnit att barnmorskor var lönediskriminerade gentemot manliga sjukhustekniker. Barnmorskans yrke var mer krävande och ansvarsfullt än sjukhusteknikerns, trots detta var barnmorskan lön lägre.

  Ser man till situationen inom offentlig sektor så finns det ett antal kvinnodominerade yrken där. Vissa kräver högskoleutebildning, som t ex förskollärare, bibliotekarie, sjuksköterska eller socionom, andra, som t ex undersköterska inte. Generellt sett kan man säga att kvinnor inom offentlig sektor är underbetalda gentemot män. Sett till ett livslöneperpektiv så lönar sig de här kvinnliga utbildningarna inte (å andra sidan så kanske man faktiskt får jobb om man har utbildning och det här jobbet är intressantare än att jobba som telefonförsäljare). Männen hävdar att de måste ha så höga löner som de har annars söker de sig till privata arbetsgivare istället.

  / Pia

  1. pia, åh det är så mycket att fixa. för det första att acceptera fakta, vilket högerpolitiker i regel har svårt för att göra. sedan att aktiv och konkret använda politiken för att utjämna och bättra.

   1. Och på vilket sätt skulle (s) eller (v)-politiker vara bättre? Trots sitt långa maktinnehav i många delar av landet så ser man inte något som helst resultat i form av bättre löner eller jämställdhet.

    Det är till och med så att kommuner med fler privata aktörer i den offentliga sektorn har en högre lönenivå och de kommunerna är i allmänhet inte styrda av (s) och (v).

    Det enda (s) och (v) är bättre på är att snacka.

   2. krille, håller med om att det är mycket prat och lite verkstad, även från rödgrönt håll. men jag föredrar det alternativ som åtminstone bryr sig tillräckligt för att prata om det och komma fram till en politik kring det. sedan om de genomför den kan man ju bara hoppas på. politikens hjul snurrar långsamt.

  2. Mest till Krille: Oavsett styre, borgeligt, vänster, kommunala koallitioner, växlande majoriteter, så är kommuner ganska lika över landet och bedriver likartad verksamhet. Vad det beror på kan man säkert diskutera i ett antal olika doktorsavhandlingar.

   Ökad konkurrens om personal t ex mellan kommun och privata vårdgivare, kan leda till höjda löner, men minskar inte strukturella löneskillnader. Får de som jobbar på Coop några kronor mer i timmen än de som jobbar på ICA, så förändrar detta inte löneskillnader och karriärvägar mellan män och kvinnor som jobbar inom handeln.

   En kommunal tjänsteman eller socialsekreterare kan höja sin lön genom att byta arbetsgivare med jämna mellanrum. En person som stannar på samma tjänst år efter år, halkar efter lönemässigt.

   För mig är politik pragmatism, det gäller att anpassa sig till rådande förhållanden, och försöka göra det bästa av situationen. Snacka och skriva går ju och min högst bestämda uppfattning är att vänstern gör det betydligt bättre och mer trovärdigt.

 3. Personligen kommer jag rösta på F! i höst jusrt för att de pratar lönefrågor utifrån ett jämställdhetsperspektiv. De rödgröna är väldigt tysta när det gäller detta och verkar ju snarare tycka att det är arbetsmarkandens parter som ska lösa det hela.

  1. svalin, tyvärr är jag en obotlig realist och vill helst av allt bli av med högerregeringen. och tyvärr ser jag en röst på fi som en sämre väg att gå för att uppnå det.

   1. F! är en väg till det som inte de rödgröna är. De pratar ju knappt om det och det är minst sagt skandalöst när jobbfrågan är så central för hela valet. Fast kvinnor kanske inte räknas?

   2. svalin, jag håller med dig. men jag klarar inte av en högerregering fyra år till så då måste de rödgröna få min röst.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s