Äntligen får även homos hålla sin älskades hand.

Jag skrev i höstas att ni skulle tänka er hur den ni älskar ligger i en sjukhussäng. Det är personen som håller er uppe när ni inte kan det själv. Det är personen som älskar även er andedräkt på morgonen.

Er älskade får dö ensam i den där sjukhussängen.

För många samkönade par blir det verkligheten när en av dem hamnar på sjukhus. Om du råkar bo i fel amerikansk delstat kan din partner få dö ensam, bara för att du inte erkänns som dennes familj.

Janice Langbehn fick se sin partner sedan 17 år, Lisa Pond, falla ihop livlös av en hjärnblödning. Men eftersom de var i Florida som bara tillåter den närmaste familjen, vilket inte partners av samma kön erkänns som, att besöka patienten vägrade sjukhuset släppa in Janice.

Inte heller deras tre gemensamma barn fick tillträde.

Lisa fick dö ensam, utan sin partner och sina älskade barn.

Det är ovärdigt. Det är omänskligt. Som Janice uttryckte det i en intervju:

”To hold Lisa’s hand wasn’t a gay right, it was a human right.”

Det här fallet visade sig till slut komma med något gott. Förra veckan fick Janice ett samtal från president Barack Obama där han sa att han ska införa en lag som tvingar sjukhus att låta patienten själv välja vilka som får besöka den.

Istället för familj ändras lagtexten till ”circle of intimacy”.

Inget sjukhus som är knutet till den allmänna sjukförsäkringen ska kunna diskriminera utifrån bland annat sexuell läggning och könsidentitet.

”There are few moments in our lives that call for greater compassion and companionship than when a loved one is admitted to the hospital… Yet every day, all across America, patients are denied the kindnesses and caring of a loved one at their sides.”

Det här är fruktansvärt glädjande. För alla de samkönade par som ännu en gång har fått känns sig som andra klassens människor. Som inte ens har fått hålla sin döende partners hand.

Jag blir så glad att Barack Obama äntligen, efter alldeles för lång tid, tar tag i alla de vallöften han gav hbt-människor för ett och ett halvt år sedan. Äntligen kan min respekt för honom långsamt byggas upp igen.

För det är inte hbt-rättigheter det handlar om, precis som Janice påpekade.

Det är mänskliga rättigheter.

Annonser

8 reaktioner till “Äntligen får även homos hålla sin älskades hand.”

 1. Men varför fick hon dö ensam? Varför ska sjukhuset lägga sig i vem som är ens anhörig? Spelar det någon roll? Det verkar så himla konstigt.

  1. svalin, ett tjugotal delstater definierar ”familj” som något väldigt konservativt. dvs blodsband eller äktenskap. och eftersom samkönade par oftast inte får gifta sig så blir de körda. det är obegripligt resonerande som nu verkar få sitt slut.

 2. Yes! Äntligen en förbättring på det området. Men så oerhört tragiskt för alla som blivit nekade att vara nära sina döende partner… Att familjebegreppet ska vara så svårt att riva upp och definiera om.

  1. maria stenlund, ja det känns som stenåldern att ett sådant modernt (på vissa sätt) land som usa har haft såna inhumana regler.

 3. Det känns ämdå så konstigt att definiera det så snävt. Om man hade en kompis som var döende skulle man inte få gå in och hälsa på då heller?
  Det är väl inget sjukvården ska lägga sig i, eller konservativa politiker heller för den delen.

  1. svalin, jag fattar det som att de på vissa avdelningar bara tillåter den närmaste familjen och därmed har en snäv bild av vad en familj är. men det är inte bara besöksrätt det handlar om, utan även om att få rätt att bestämma över medicinska frågor för sin partner.

 4. Det är tragiskt att folk ska behöva lida medan samhället blir vettigt, men jag blir ändå glad när det tas små vettighetsskutt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s