Borde vi sluta dalta med våldtäktsoffer?

Jag skriver om våldtäkt väldigt ofta. För att jag har varit med om det själv, och för att det verkar finnas outtömligt mycket med skit kring hur folk ser på och hanterar våldtäkt, de som har utsatts för dem och de som är skyldiga till dem.

Jag läser många feministiska bloggar och nättidningar. Många av dem har innan vissa inlägg en varning, så kallad trigger warning.

Oftast är det framför inlägg som handlar om just våldtäkt, men även andra känsliga områden som ätstörningar, våld och krig till exempel.

Anledningen till varningen är för att de läsare som till exempel har blivit våldtagna, och fortfarande kämpar med det, inte ska uppröras av innehållet i inlägget.

Vissa våldtäktsoffer lider av depressioner och ångestattacker som kanske bara skulle förvärras eller ”triggas” om de läste ett detaljerat inlägg om våldtäkt.

Så för deras skull finns det en varning.

Detta är självklart väldigt sympatiskt och omtänksamt från feministbloggarnas sida. Och det tyder på att de har förstått den bedrövliga situation som många utsatta för våldtäkter hamnar i.

Men det finns de som tycker att de utsatta för våldtäkt och de som skriver om dem bara borde ”get over it” och att det bara är larvigt att dalta med våldtäktsoffer. Det tycker till exempel anti-feministen Susannah Breslin:

”The feminists are all over their TRIGGER WARNINGS, applying them like a Southern cook applies Pam cooking spray to an overused nonstick frying pan. It’s almost impressive, really. I guess the idea is that blog posts are TOTALLY SCARY, and if you are EASILY UPSET, if you see a TRIGGER WARNING coming, you can look away REALLY FAST, or click elsewhere, so you won’t, you know, FREAK THE FUCK OUT.”

Jag har alltid lika svårt att förstå varför man vill håna något som inte är skadligt, utan endast hjälpsamt för de det berör, bara för att man stör sig lite på det. Get over it!

Jag är av övertygelsen att våldtäkt är en subjektiv upplevelse över allt annat och att de som utsätts för det har sina egna resor med att handskas med det. Vissa ställer sig upp fortare än andra, vissa orkar inte ställa sig upp överhuvudtaget.

Att bli våldtagen behöver inte betyda slutet på ens liv, och att man alltid kommer att vara förstörd. Men för vissa är det tyvärr så. Våldtäkt är en subjektiv upplevelse.

Men för vissa, som Susannah Breslin, verkar det finnas en irritation över att det ”daltas” med de utsatta för våldtäkt. Att det inte hjälper att tassa runt på tå. Att det är dags att ”get over it” och gå vidare nån jävla gång.

Det är en högst olycklig syn på våldtäkt och de som blir utsatta för dem.

En mycket bättre är att visa lite respekt.

Annonser

4 reaktioner till “Borde vi sluta dalta med våldtäktsoffer?”

  1. Jag förstår inte hur man kan uttrycka sig så som hon gjorde?! =O Det är ju helt förskräckligt. Beteendet skadar ju ingen utan finns tvärtom till för att värna om andra människor, så varför vara så respektlös och nedlåtande både mot feministerna och våldtäktsoffren? Jag är så trött på människor som försöker köra över empatiska människor eller människor med problem! Som liksom ironiserar över dem och ser ner på dem. fy fan. Är nu en trigger warning så jobbig att se kan de väl klicka sig bort från sidan istället för att häva ur sig alla dessa dumheter. Men som du skriver, så ville väl den här kvinnan klaga på feminister i allmänhet. Hon känner sig säkert skitnöjd nu.

    1. candy, vissa vill bara hitta alla ”fel” de kan hos motståndarna. hon gillar inte feminister och irriterar sig därför på minsta lilla.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s