Ett hopp för feminister: Rättviseförmedlingen.


För mig är ett av feminismens främsta mål att skapa och presentera alternativ till de strukturer, ordningar och praktiker den anser vara dåliga.

Rättviseförmedlingen är ett sådant alternativ.

Jag vet inte varför jag inte har skrivit om det tidigare, men Rättviseförmedlingen har den enkla idén att hjälpa de ”som har svårt att hitta annat än män för medverkan i sina tidningar, tv-program, historieböcker, föreläsningar, på konserter, klubbar, debatter och galor.”

Ofta kommer gubbarna som sitter på makten med ursäkten att ”det inte fanns några kvinnor” så fort de får kritik för att det bara är gubbar så långt ögat ser.

Rättviseförmedlingen vill se till att ingen någonsin kan komma med den ursäkten igen.

Men det handlar inte bara om att visa hur många kompetenta kvinnor det finns att tillgå för de som är blinda, utan om att försöka utplåna alla sorters ojämlikheter.

Där det fattas män inom ett område kommer Rättviseförmedlingens numera 7000 personer starka nätverk fram med lämpliga namn. Där det fattas personer med icke-svensk bakgrund inom ett visst område kommer Rättviseförmedlingen fram med lämpliga namn även där.

Jag får därför passa på att tacka för att Rättviseförmedlingen listar mig som en av männen som är bra på att ”prata om genus, jämställdhet och könsroller med unga.”

Bakom projektet står den alltid lika duktiga Lina Thomsgård. En jävligt brinnande feminist som jag tackar för att vi har i den svenska medievärlden.

Hon intervjuades nyligen av Anders S. Nilsson, mest känd som programledare för Parlamentet, i Mix Megapol. Det är en nästan tragikomisk uppvisning i gubbslem från Nilssons sida.

Han framställer sig själv som en jävla gubbe som med översitteri, härskartekniker och en jävligt otrevlig attityd visar varför Rättviseförmedlingen är så viktig. För att sådana som han, vita heterosexuella män, ska få en motvikt i alla delar av samhället.

I slutet säger han till en förbluffad Thomsgård:

”Jag tycker att det är roligt att du har något att göra, Lina.”

I mitt huvud ger jag då honom en fet käftsmäll.

(Rösta gärna på Rättviseförmedlingen i fackförbundet Gemensam Styrkas tävling där bästa idén vinner 100 000 kronor. Man kan rösta en gång per dag. Gör det här!)

Annonser

11 reaktioner till “Ett hopp för feminister: Rättviseförmedlingen.”

  1. emil, alltså. jag får ständigt nya skäl att ogilla den här gubbjäveln. varför har han jobbet kvar?

 1. Snacka om att vara totalt ointresserad av att skapa en jämlik värld! Det är så uppenbart att han är korkad, oseriös, arrogant och ovillig att ta andra människor (kvinnor?) på allvar. Självinsikt sökes å hans vägnar.

  Ps. Jag har nu röstat på Rättviseförmedlingen, bra att du tipsade om det!

  1. maria stenlund, håller fullständigt med. bra att du röstade! rösta gärna varje dag!

 2. Grym idè! Hoppas bara de får en bättre chans i media att nå ut med deras budskap så att fler får höra om dem! Älskar såna här initiativ och Anders S Nilsson..ja herregud säger jag bara. Pinsamt.

  1. rebecca, aftonbladet skrev om dem i veckan har jag för mig. lina thomsgård är ju pr-konsult så hon kan sådant. bara att få över 7000 medlemmar utan reklam är fantastiskt. hoppas det håller i sig!

 3. Eeeeuuh, ”Andooors” sticker ut sin jätteskalle igen…
  Den människan är ett enda stort köttigt och sårigt mansego – har hört av bekanta om hur han har klappat ihop i olika privata sammanhang när han har fått för sig att folk bara umgås med honom för att han är så otroligt känd och framgångsrik… Detta gärna efter alldeles för många öl…
  Ja, vad säger man? Pinsam-t.

  1. katarina, usch. det enda glädjande med den här soppan är ju att han bevisar varför rättviseförmedlingen är så viktig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s