Det är inte konstigt om kvinnor suger på fotboll.

Folk jag känner som gillar fotboll brukar i regel ogilla damfotboll. Den är ”tråkig”, ”långsam” och ”outvecklad”. Jag som är fotbollshandikappad ser ingen större skillnad mellan herrar och damer, men visst, vad vet jag.

Jag brukar dock alltid påpeka att det inte vore konstigt om damfotbollen upplevdes som mindre utvecklad. Det satsas ju så oerhört mindre tid och pengar på flickor och kvinnor som spelar fotboll, än vad det görs på pojkar och män.

Inte fan är det konstig att en sport aldrig utvecklas om det inte satsas något på den.

En annan grej jag har funderat över är hur annorlunda träningen är för flickor och pojkar. Jag menar, vi vet ju att flickor i samhället i stort helst inte ska smutsa ner sig, vara aggressiva och ta för sig, medan pojkarna uppmanas till desamma.

Hur funkar det i träningen av en smutsig närkontaktssport som fotboll?

Jag får lite av ett svar när jag läser om Marie Appelgren, en 24-årig tjej som under sex år tränade och utvecklade flicklaget Hammarby F97. Hon gjorde sitt lag till bäst i Stockholm med hur många vinster och triumfer som helst.

Men tydligen gjorde hon sitt lag för bra. Hon uppmanades av Hammarby Damfotbolls ledning att lämna sin post. De gladdes åt framgångarna, men ansåg inte att det var bra att laget vann för mycket och för stort.

”De föreslog att jag bara skulle låta tjejerna göra mål med vänster fot eller bara nicka in bollen. Hur ska jag kunna förklara det för tjejerna?”

Så säger Marie Appelgren och här börjar jag att ana ugglorna i mossen. Tjejer får inte vara för duktiga, bra och tävlingsinriktade. För dem ska det bara handla om gemenskap, och inte om tävlingen.

Marie Appelgren ansågs vara för hård mot flickorna, men hon såg ingen poäng att behandla pojkarna och flickorna annorlunda.

”Det verkar som att det är fult att vara duktig. Jag tycker att man ska vara stolt. Hade det här varit ett pojklag hade Hammarby jublat och skapat ännu bättre förutsättningar för laget.”

Där sätter hon huvudet på spiken.

Flickor ska man tydligen dalta runt med vilket resulterar i att de utvecklas långsamt vilket i sin tur gör att när de kommer upp i åldrarna beskylls för att spela outvecklat vilket leder till mindre publikintresse vilket leder till ännu mindre resurser till flicklagen och cirkeln fortsätter.

Hammarby Damfotbolls sportchef, Annelie Norén, menar att det inte alls handlar om att behandla flickor och pojkar olika, utan om att ”en alltför tidigt elitsatsning och jakt på segrar i längden är skadlig.”

Jag har aldrig någonsin hört någon resonera så om ett pojklag.

Har ni?

Annonser

26 reaktioner till “Det är inte konstigt om kvinnor suger på fotboll.”

 1. Kritik mot för tidiga elitsatsningar är inte något som enbart finns inom damidrott. Nästan alla ungdomslag, pojklag som flicklag, diskuterar hur man ska göra runt det ämnet. Hur tidigt är det ok att tala om för spelare att de inte är tillräckligt bra för att få vara med och spela med sina kompisar?

  Det var skriverier om något av Hammarbys pojklag i höstas då de fick hård kritik för att spelare flyttades till ”B-lag” i allt för tidig ålder.

  Däremot instämmer jag i att det med största sannolikhet ALDRIG skulle blivit en diskussion på klubbnivå om ett pojklag vann ”för mycket”. Då hade man lyft fram den som förebilder och slagit med näbbar och klor för att de inte ska försvinna till någon annan klubb.

  Det ska fan vara damfotbollsspelare i Stockholm. Stockholms stad gör sitt yttersta för att lagen inte ska kunna spela eller träna på vintern. Och när något lag lyckats trots det, ja då får man veta att man vinner för mycket.

  1. tommy, tack för input. kan förstå det resonemanget att inte satsa för hårt för ungt. men det känns som att det i detta fall hade en betydelse att det var ett flicklag. ett pojklag skulle man ha kunnat pressa lika hårt utan något gnäll.

 2. Bara det att man säger fotboll och damfotboll. Fotboll betyder automatiskt herrfotboll för att det är normen, medan man (som så ofta annars) måste lägga till ”dam” för att ingen ska missförstå när man pratar om damfotboll. Det är samma sport men spelarna har olika kön och då får det inte heta samma sak. Man är så ovan att höra ordet ”herrfotboll” att det låter konstigt att säga det.
  Oerhört tröttsamt. Oerhört tröttsamt också att media är så fokuserade på herrsport överlag jämfört med damsport

  1. anders, åh jag vet. men kvinnor är ju alltid bihanget, det man lägger till på normen. media kär ju logiken att så få är intresserade av att läsa om ”damidrott” att de skriver mindre om det. varför inte tänka att om de skriver om det kanske intresset blir större?

  2. Många sporter kommer aldrig bli jämlika eftersom män i allmänhet har bättre fysik än kvinnor.

   Sport går ut på att vara bäst, snabbast, starkast och det rapporteras mest om de bästa och då är det inte så konstigt att det rapporteras mer om manssporter. Damfotbollen ligger kanske i div3-klass för herrar och hur många reportage ser man om div 3??

   1. krille, målet för mig är inte att alla sporter blir jämlika. men gärna att flickor får samma möjligheter till att utöva olika sporter som pojkar. det har de inte i dag. mindre tid, resurser och platser. resultaten och utvecklingen blir därefter.

    absolut är det de bästa det rapporteras om. men det finns ju väldigt många kvinnor som är bäst. men inte får de i närheten av lika utrymme som sina manliga motsvarigheter.

   2. Jag håller med att man ska ge samma möjligheter för barn och ungdomar som vill utöva sina idrotter oavsett kön.

    Men, i vuxenvärlden är det inte konstigare att de bästa kvinnliga idrottarna får mindre utrymme i rapporteringen och mindre pengar att de bästa i division tre får mindre utrymme och pengar än de bästa i allsvenskan.

    För att uppnå någon from av jämställdhet kommer det krävas att kvinnor i högre grad engagerar sig i att titta på sport och att kvinnor och män tävlar på lika villkor. Så längre kvinnor är mindre intresserade att vara publik och så längre kvinnor har sämre resultat så kommer kvinnliga idrottare få mindre pengar och mindre uppmärksamhet.

   3. krille, jag förstår inte ditt resonemang. ska bara de allra bästa oavsett kön skildras i pressen? så de bästa kvinnorna ska nöja sig med att inte skildras lika mycket bara för att de är kvinnor? det funkar inte för mig.

    vad spelar det för roll för vad det är för kön på publiken menar du? män kan väl kolla på kvinnor som idrottar? att t ex damfotboll inte utvecklas som herrfotbollen beror ju mycket på att det från början aldrig har satsats lika mycket resurser på deras träning och utveckling. det blir en ond cirkel som bäst bryts att man ger dem mer resurser från ung ålder.

 3. En elitsatsning går ut över barn- och ungdomar om de slås ut och inte kan, vill eller får fortsätta om de inte är tillräckligt bra. Vissa idrottsgrenar och vissa klubbar är tolerantare än andra. En så stor klubb som Hammarby måste kunna ha förutsättningar både för bredd och elitsatsningar. Att peta en tränare för att laget är för bra låter i mina öron helt orimligt.

  De lag och idrotter som har högst prioritet när tränings- och halltider ska fördelas är vuxna män. Tre basketkillar springer omkring i en stor hall och leker med en boll, medan 50 kvinnor försöker genomföra ett gympingpass i korridoren utanför.

  En ishall anses vara en angelägenhet för alla kommuninvånare. Allmänhetens åkning är på söndagar 8.00-9.00. Konståkare får knappast någon istid alls, utan nästan alla tider i ishallen går till olika herr- och pojklag.

  Ridsporten får mindre bidrag än traditionellt manliga idrotter.

  1. pia, jag vet. ”medan 50 kvinnor försöker genomföra ett gympingpass i korridoren utanför.” haha! lät så roligt, även om det är så sant. allt som kvinnor gillar att hålla på med satsas det mindre på. det som bäst råder bot det verkar vara att en svenska blir skitframgångsrik. typ att skidskyttet fick en skjuts av magda forssbergs framgångar för tio år sedan och nu aco och helena jonsson.

  1. julia, slå gärna på en pengapåse så att det regnar pengar över flickidrotterna.

 4. Jag kan bara instämma i det Tommy säger elitsatsning i för ung ålder är aldrig bra och jag tycker därför att det är synd att ingen verkar ta ansvar för pojkarna som blir så hårt pressade.

  Däremot tycker jag att det är märkligt att kvinnor år efter år blir eftersatta i nästan alla idrotter, jag kommer inte på någon där det inte sker men det finns säkert någon, och tittar man på damlandslaget i fotboll har de en betydligt bättre placering internationellt sett än vårt herrlandslag.

  1. cecilia, jag tror inte heller på för stor press på för unga människor. men precis som du skriver är de idrottande kvinnor eftersatta.

 5. Det är bara att konstatera att den mansdominerade idrottsvärlden är livrädda för kvinnor. Ta backhoppning som exempel. Det är en idrott där faktiskt kvinnor kan vara bättre än män och då får inte ens kvinnor ställa upp i OS. Jag läste någonstans att det är en kanadensisk backhopperska som har längdrekordet i den backe herrarna tävlade i under OS. Hemska tanke om en kvinna skulle kunna hoppa längre än en man!

  Eller ta skytte, en sport där kvinnor och man kan tävla under samma villkor. Men vad händer då? Jo, eftersom kvinnor kan vinna över män så måste det till en ny gren bara för kvinnor – för hemska tanke om en kvinna går och vinner över en man i OS!

  Så även i grenar där det kan tävlas på lika villkor skuffas kvinnor systematiskt undan. Kanske dags att införa poker som en OS-gren?

 6. Män och kvinnor tävlar på lika villkor i ridsport, t ex fälttävlan, dressyr och banhoppning. Jag tror att det är ganska jämn könsfördelning inom den svenska eliten, medan männen dominerar internationellt. Om man lyckas nå eliten eller inte beror inte bara på ens egen ridskicklighet utan också på hur mycket pengar man själv eller ens föräldrar kan satsa på bra hästar och bra tränare, vilka kontakter (sponsorer, uppfödare, hästägare) man har, om man kommer in på ett bra hästgymnasium osv.

  I en del individuella idrotter, t ex simning och friidrott, så tränar killar och tjejer tillsammans, även om de tävlar i separata klasser.

  När det gäller tennis, som också är en individuell idrott, så brukar tjejerna känna sig åsidosatta i förhållande till killarna och tröttna.

  1. pia, åh jag är glad att jag egentligen är ganska totalt ointresserad av sport. orkar inte bli lika arg liksom.

 7. Det är synd om de tjejer som är seriösa med sin fotboll. I fjol när min dotter var 13 och de spelade 11-manna och inte räknas som barn längre utan ungdom så sa en av hennes ledare: idag ska vi inte göra några övningar på marken för eftersom det regnar så blir ni så skitiga då!
  Dottern har slutat i det fotbollslaget kan tilläggas men den här ledaren sågs som en bra ledare av föreningen och det säger en del om hur föreningen ser på flickor

  1. lisa, åh vad trist. det är så synd att man har den här attityden till flickor som vill satsa på en sport. hur ska de någonsin bli bra om de inte pushas?

 8. Ja, visst är det bedrövligt. En flicka får inte bli bra på fotboll för då har hon per automatik blivit det på någon annans bekostnad och då är hon inte en ”fin” flicka. Flickor med ambition ska konsekvent ta hänsyn till de flickor som behagar dyka upp när det är dags för match för då är det så kul. Man blir förbannad när man tänker på det.

 9. Har själv spelat fotboll sen 8 års åldern och har en vän som spelade med killarna de första åren och sen bytte till ett tjejlag i samma klubb. Hon berättade att det var ENORM skillnad på tjejernas och killarnas träningar. Killarna fick öva mycket mera teknik och ha mycket flera träningar i veckan än vi tjejer och när vi sedan frågade våran tränare varför det är så klappade han oss lite på huvudet och sade ”att vi nog förstår bär vi blir äldre”. Nu nio år senare förstår jag fortfarande inte vad han menar och fortfarande har det lag jag spelar i färre träningar än motsvarande för killarna på samma nivå, dessutom får tjejerna allti sämre träningstider än killarna d.v.s otroligt tidigt eller sent på dagen. ARGHH ja blir så sur…

  1. maria, det är så trist att det är så. det behövs riktade pengar till tjejer som sysslar med idrott eftersom det är tydligt att killarna ges det mesta av resurserna.

 10. Snacka om att ha missat debatten 🙂 Först idag hörde jag dokumentären och blev uppmärksammad på händelsen. Jag tycker det är förjävligt av Hammarby att bete sig så, sparka en tränare för att laget vinner för mycket. Det är väldigt mycket jantelag över det och jag tycker det är tråkigt att som svensk inte kunna få sticka ut och vara bättre än någon annan. Ibland, och uppenbarligen i detta fall, är det så.
  Vad gör Marie idag, någon som vet?
  Som sagt, ett sent inlägg på en händelse bakom om oss i tiden men uppenbarligen berör det fortfarande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s