Obama förhandlade bort kvinnors rätt till abort.

Man kan tycka att politik borde handla om att ta ställning i en fråga, jobba fram politiska förslag, få folket att lyssna på dem och om man tilldelas makten genomföra dem.

Men politik handlar lika mycket om att göra prioriteringar och om att kohandla. Det krävs ofta om man ska kunna omvandla alla löften i valrörelsen till aktion i en hård politisk realitet.

Barack Obama
gick till val på att genomföra det ingen president innan honom hade lyckats med: att totalt göra om det amerikanska sjukförsäkringssystemet.

I går kväll lyckades han med det.

Det nya sjukförsäkringssystemet gör att nästan alla amerikaner, omkring 32 miljoner fler än i dag, nu får sjukförsäkring, och att försäkringsbolagen inte längre kommer att kunna stänga av patienter från ersättning på grund av de är eller har varit sjuka.

USA är urexemplet på ett land där privata vårdalternativ har fått styra och endast de med tillräckligt mycket med pengar har haft råd med bra sjukvård. Reformen kommer att hjälpa många av de med sämre ekonomi att få sjukvård.

Det ska Barack Obama ha all heder för. Han skapar verkligen välbehövlig historia.

Men som sagt, politik handlar mycket om kohandel. Och det är vad Barack Obama och hans kollegor har gjort sedan de kom till makten för att reformen skulle kunna bli verklighet.

Han vann omröstningen tack vare löften till ett tiotal abortmotståndare i sitt eget parti.

Barack Obama gav dem löftet att inga statliga pengar ska gå till aborter. Det vill säga: aborter inkluderas inte i den nya allmänna sjukvårdsförsäkringen.

Detta hindrar i realiteten fattiga kvinnor från att kostnadsfritt kunna göra abort.

I realiteten måste den som vill att abort ska inkluderas i sin sjukförsäkring ha den som en separat försäkring. Alltså måste personen betala för en försäkring som täcker abort och en försäkring som täcker all annan sjukvård.

Detsamma gäller de arbetsgivare som betalar för sina anställdas sjukförsäkring.

Detta är löjligt uppenbart utformat av abortmotståndarna för att göra det så svårt som möjligt för kvinnor att göra abort. Detta i ett land där 87 procent av kommunerna inte ens har tillgång till en abortläkare.

Kvinnors rätt till abort har sällan varit i ett sämre skick i världens rikaste land.

På många sätt är sjukförsäkringsreformen bra för både kvinnor och män. Fler omfattas av den och speciellt fattiga kvinnor kan få tillgång till en annan sjukvård än innan.

Men ändå känns det så bittert att rätten till abort blev priset man fick betala för det.

Men det är ju så med politik. För att få igenom reformen var Barack Obama tvungen att få med sig abortmotståndarna i det egna partiet. För att göra det kompromissade han bort kvinnors rätt till abort.

Men om reformen inte skulle ha gått igenom skulle 32 miljoner oförsäkrade fortfarande stå utan rätt till bra sjukvård.

Bu eller bä?

Jag känner båda.

Annonser

12 reaktioner till “Obama förhandlade bort kvinnors rätt till abort.”

  1. Jah känner som du reformen är både bra och dålig. Bra för att fler får sjukförsäkring men dåligt att den inte omfattar abort. Ändå känns det bättre att ha en liten sjukförsäkring än ingen alls.

    1. svalin, men det är trist att det alltid ska vara kvinnors rättigheter som får vika på sig.

  2. Den främsta slutsatsen som man kan dra här tycker jag är att kvinnors rättigheter alltid går att förhandla om, för som vi alla vet är mänskliga rättigheter i första hand manliga rättigheter.

  3. @Lisa, @SB m.fl: Glöm inte att kvinnorna faktiskt är segrare i detta då de oftast har sämre eller ingen sjukförsäkring alls jämfört med männen. Gifta kvinnor blir också mindre beroende av sina män eftersom de inte riskerar att bli av med sin sjukförsäkring om de skiljer sig osv, osv.

    Det är självklart synd att aborter blir en delstatlig angelägenhet och att rätten till abort påverkas, men det kommer gå lättare för framtida presidenter att återinföra det statliga stödet än att få igenom ett annat sjukförsäkringspaket..

    1. krille, absolut många fördelar med reformen, och bra sista poäng du gör. synd bara att allt måste komma med ett pris.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s