Att transformeras av transsexuella.

Vem du är just nu duger inte. Du måste göra om dig. Åtminstone byta frisyr. Gå ner några kilo. Lära dig att gå i högklackat. Rensa håret i näsan. Köpa ny lägenhet. Byta karriär.

Just nu duger aldrig. Hela tiden ska vi jaga efter något nytt, något annat.

Jag kan gilla uppgraderingar. Det är ibland skönt att känna sig lite ny. Men det är jobbigt om man måste byta skinn varje månad, varje vecka, varje dag.

På tv är det alla tusentals makeover-shower som påminner oss. Varje gång jag kollar på en undrar jag hur mycket av den förändring jag ser i rutan som sker inombords hos programmets huvudperson.

Hur mycket av förändringen kommer att behållas efter att kamerorna har slocknat?

Den frågan ställs verkligen på sin spets när jag ser VH1:s nya makeover-show TRANSform Me.

I den hjälper tre transsexuella kvinnor, Laverne, Jamie och Nina, en ciskönad kvinna (en kvinna som har en könsidentitet som överensstämmer med sitt biologiska kön) att bli den hon alltid har velat bli.

Det är annorlunda, minst sagt. Män som har blivit de kvinnor som de alltid har känt sig som hjälper kvinnor födda med fittor att bli sina bästa kvinnliga jag.

Det är trist att TRANSform Me, som de flesta makeover-shower, vilar på en normativ bild av vad skönhet och kvinnlighet är. Men de försöker åtminstone att fokusera på den inre resan, att huvudpersonen i fråga ska acceptera sig själv.

De tre transsexuella programledarna gör många jämförelser med sina egna resor. Men jag finner det lite svårt att jämföra en makeover med ett könsbyte.

Ett könsbyte är en betydligt svårare och snårigare resa än att skaffa en ny hårfrisyr.

Men det finns ändå likheter i det att båda handlar om att matcha utsidan med vem man är på insidan.

Genom att prata öppet om sina egna erfarenheter och göra jämförelsen med en makeover kan Laverne, Jamie och Nina säkerligen lära ut mycket nytt för en okunnig publik.

För TRANSform Me vill helt tydligt sätta fokus på transsexuellas erfarenheter. Showen är mindre av en makeovershow, och mer ett försök att upplysa om vad det innebär att vara transsexuell i formen av en realityserie.

Ett bra exempel är när makeoverobjektet frågar Laverne om hon tidigare var en man och hon svarar:

”Sort of. We’re transgender, so we always felt like we were little girls inside, but when we were born what was on the outside suggested differently.”

Det enkla, men ändå nyanserade, svaret får nog en del tittare att lättare förstå vad det innebär att inte känna sig bekväm med den kropp man har föds med.

Det enda riktiga problemet jag har med showen är att makeoverobjektet inte vet om att Laverne, Jamie och Nina är transsexuella förrän de står framför henne. Antagligen för att få makeoverobjektets ärliga reaktion.

Det finns redan så många föreställningar, framför allt inom populärkulturen, om att transsexuella kvinnor vill luras, och då främst ovetande heterosexuella män i säng.

TRANSform Me sållar sig dit, vilket bara känns onödigt.

Men förutom det gillar jag showen och hoppas att många av dess tittare lär sig något nytt.

Att kön över allt annat är något performativt.

Annonser

2 reaktioner till “Att transformeras av transsexuella.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s