Har du bevis på att du är en riktig svensk?

För några veckor sedan såg jag ett avsnitt av The Oprah Winfrey Show där de reste jorden runt och kollade in hur olika människor i olika kulturer levde.

Bland annat var de i Köpenhamn där två blonda kvinnor i 30-årsåldern fick agera typexempel på ”dansken” och fick guida runt Oprah och impa på henne med att räkna upp fina saker som gratis sjukvård, barnomsorg och skola.

Allt var fantastiskt och Oprah var imponerad. Alla danskarna i reportaget hade ljust hår, var välklädda och hade vita tänder. Det var som om världen var perfekt i en sekund eller två.

Men inte är den det. Perfekt alltså.

De två blonda danska kvinnorna sa inte ett knyst om den nuvarande danska högerregeringens konsekventa nedmonterande av allt det Oprah impades av.

Framför allt nämnde man inte den hjärtlösa och vidriga integrationspolitik som har rått i Danmark de senaste åren och som i dagarna blev ännu värre.

Danmarks högerregering har nämligen gjort upp med rasistiska Dansk Folkeparti om nya regler för ”utlänningar”.

Nu ska ”utlänningar” poängsättas efter hur de sköter sig på jobbet, hur de behärskar det danska språket och efter sitt ”intresse för det danska samhället”.

Hur redan utsatta personer, flyktingar med traumatiska erfarenheter och minnen i bagaget, ska kunna vara med och ”tävla” om poäng på samma villkor som andra ”utlänningar” struntar tydligen regeringen i.

Dessutom fråntas de sin rätt att rösta i kommunalval efter tre år, nu blir det efter fyra år istället.

Även reglerna för familjeåterförening skärps. Nu måste äkta makar ha varit utan socialbidrag i minst tre år, istället för ett, för att en familjeåterförening ska bli av.

Det enda glädjande är att man nu ska kunna bli medborgare snabbare, efter fyra år i stället för sju. Men problemet är ju att det alltså är kopplat till den individuella prestationen, och poängen.

Bara en riktigt duktig ”utlänning” kan bli en fullvärdig dansk. Men om den inte sköter sig, som att resa på semester till hemlandet utan tillstånd, åker den ut ur Danmark igen.

Trevligt värre.

Danmarks statsminister säger att landet ska bli ”världsbäst på integration”, men de ligger betydligt mycket närmare att bli världsbäst på hjärtlöshet.

Sverigedemokraterna
vill ju strypa all invandring så de skiter nog i idén, men jag tror inte att det dröjer länge innan Folkpartiet tycker att poängsamlandet är en supernice idé.

De har ju sedan länge övergett hela sitt socialliberala arv för att agera svenskhetspoliser. De har varit mest högljudda när det kommer till att kräva bevis på svenskhetsanpassning för att ett medborgarskap ska komma på fråga.

Vi får se om integrationsfrågorna hamnar högt upp på dagordningen inför valet. Jag hoppas verkligen det. De är viktiga. En viktig fråga borde vara den om hur integrationspolitiken är utformad, och varför vi ens har en integrationsminister.

Som Ann-Charlotte Martéus skrev nyligen:

”Att Sverige har en särskild minister som ständigt uttalar sig om icke-svenskars oförmåga att komma in i ”det svenska samhället” förstärker föreställningen att invandrare inte riktigt befinner sig i Sverige. Invandrarförorten blir ett väntrum, en skärseld där de icke-svenska själarna ska rena sig så att de kan inträda i de saligas tillstånd, i Paradiset Sverige.”

Jag tycker precis som Martéus att det är dags att integrera integrationspolitiken och att den borde tas bättre hand om på samtliga departement, vare sig det gäller arbetsmarknads- eller hälsofrågor.

För i slutändan måste vi fråga oss själva: vill vi leva i ett land som kräver bevis på svenskhet för att vi ska få bo i det?

Då skulle i alla fall jag ligga jävligt illa till.

Annonser

10 reaktioner till “Har du bevis på att du är en riktig svensk?”

 1. Poäng är väl jättebra? Om vi kombinerar det med något 0771-nummer så att vi kan ringa in och rösta ut de med lägst poäng och låter pengarna från samtalen gå till främjande av den svenska kulturen så har vi en riktig hit!!!! Sen kan vinnaren få ett uppehållstillstånd som pris.

 2. I Danmark är det hemskt mend et börjar bli det i sverige också. från och med april i år måste invandrare som inte fått sitt uppehållstillstånd för att de är flyktingar kunna betala för sina familjemedlemmar och ha fast jobb inna de kan komma hit. Det splittrar barnfamiljer vilket bla Rädda barnen och andra organisationer är kritiska till.

  1. svalin, usch ja. det vi ser i danmark kommer komma hit om vi inte byter regering och politik.

 3. Det er meget mærkeligt… Hvordan kan man have ”permanent opholdstilladelse,” som ikke er permanent? Og hvis man indfører et pointsystem, hvorfor så ikke give ”permanent” opholdstilladelse, når de 100 point er opnået – uanset om der er gået 4 år eller ej?

  Det skræmmende er, at de to største oppositionspartier begge synes, at et pointsystem er en god idé (http://jp.dk/indland/indland_politik/article2011282.ece). Der er ingen, der protesterer mere. Men efter 8 år er folk vel også blevet lidt trætte…

  I stedet diskuterer Folketinget så X Factor: http://www.berlingske.dk/danmark/endnu-en-minister-i-samraad-om-x-factor

  Hele aftalen kan i øvrigt downloades her: http://www.nyidanmark.dk/da-dk/Nyheder/Pressemeddelelser/Integrationsministeriet/2010/Marts/aftale_om_serviceeftersyn_af_udlaendinge_og_integrationsloven_paa_plads.htm

  Oprah orker jeg næsten ikke engang at kommentere… Det virker mest, som om indslaget skulle bruges til at legitimere hendes eget politiske synspunkt, ikke give et realistisk portræt af landet. Hvorfor talte hun ikke med nogen fra middel- eller arbejderklassen? Og sådan der er der jo ingen der bor. Men interessant artikel om fænomenet her: http://www.berlingske.dk/verden/i-usa-er-danmark-en-omvendt-model

  1. louisa, åh tack för länkarna! mycket intressant läsning. och läskig. jag blir mörkrädd.

 4. Riktigt skrämmande. Att det tycks barka åt det hållet i Sverige är skrämmande även det. Jag kände inte till den nya lagen som svalin skriver om, men det är fruktansvärt. Snacka om att den finns till bara för att ”hålla Sverige svenskt”. Jag menar, vad annars skulle det vara? Det är ju rätt nattsvart att en flykting (EN FLYKTING!) kan ha fast jobb här…

  Folkpartiet, för den delen, är en skam. Socialliberalism är något fint, men de har helt övergett det för någon sorts crazy moderatnationalism. Och vad gäller våra danska grannar: jag undrar hur rasisterna kan ha fått så starkt fäste i Danmark? Någon som vet?

  1. candy, även om jag inte är socialliberal själv saknar jag gamla folkpartiet, och många med mig, då det åtminstone skulle mjuka upp högerregeringen något. men just nu är folkpartiet värst på många områden.

 5. Candy- läs Lena Sundströms bok ”Världens lyckligaste folk”, där tar honupp precis det, alltså hur den vansinniga invandrarpolitiken har lyckats få fäste i Danmark.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s