Tänk om din treåriga dotter ville bli en pojke?

Det är uppenbart något väldigt störande med omslaget ovan. För det första att man överhuvudtaget sätter ett treårigt barn på framsidan för att sälja lösnummer.

Lämna barnen i fred för fan!

Men det vet vi att skvallerpressen vägrar att göra. De känner att att de har rätt att exploatera små barn för några dollar. Barnhandel är vad det är.

Men omslaget ovan är problematiskt av andra uppenbara skäl.

Angelina Jolie och Brad Pitts treåriga dotter Shiloh anklagas för att bli omgjord till kille på grund av att hon har kort hår och en tenniströja på sig.

För det första är det förjävligt att treåringars kläder könas. Pojk- och flickkroppar ser i den åldern nästan helt identiska ut, förutom mellan benen. Just därför har det skapats könade kläder och hårstilar för att hålla isär flickorna från pojkarna.

Små barn är svåra att avgöra könet på och därför könsbestäms de ofta av föräldrarna och samhället genom valet av kläder och attribut. Blått för pojkar, och rosa för flickor.

Med all trolighet försöker inte Jolie och Pitt att göra Shiloh till en pojke. Troligtvis är både en kortare frisyr och bekvämare kläder bara smart föräldraskap.

Men tänk om Shiloh faktiskt utforskade sin könsidentitet på riktigt? Tänk om Shiloh ville vara en pojke, bära pojkkläder eller byta namn till John?

Enligt Life & Style skulle det vara fruktansvärt olämpligt och skadligt för barnet. För det är så media och samhället i stort tänker kring kön. Det är de som ser till att normerna kring kön hålls uppe, och reproduceras.

För att göra det värre låter Life & Style olika ”experter” tycka till om Shilohs nya stil, varav en är en representant från den kända anti-homoorganisationen Focus on the Family som säger:

”It’s important to teach our children that gender distinction is very healthy.”

Hbt-organisationer som GLAAD och National Center for Transgender Equality har kritiserat Life & Style för deras dåliga hantering av könsfrågor, varav en representant för den senare organisationen säger:

”What’s important here is that every child, including Shiloh, has the opportunity to express herself and explore her world in a way that is safe and nurturing for her. Our society needs healthy, well-rounded children whose interests and tastes are as diverse as the children themselves and are not limited by outdated stereotypes of gender.”

Kan inte hålla med mer.

14 reaktioner till “Tänk om din treåriga dotter ville bli en pojke?”

 1. Jösses, hur fan kan de publicera detta? sälja lösnummer genom att exploatera tre-åringar är fan inte ok..
  jag hoppas de stämmer skiten ur tidningen the american way!

  Det är rätt intressant med att de skriver ”why is ANGELINA turning Shiloh into a boy?”
  Där har vi ännu en genusproblematik. Att mamman görs ansvarig för detta.
  Suck, man blir så trött..

  1. frida, bra påpekande. självklart är det mamman som är boven. och vi vet ju alla att angelina är lite crazy beneath it all.

 2. Men hjälp, vilka sjuka saker de skriver! Hur skulle det kunna vara skadligt för ett barn att ha kort hår och tenniströja?

  Det lustiga är ju också att allt kan påverkas av mode. Vad som är flick-kläder eller flick-frisyrer kan förändras och har gjort det.

  På 60-talet hade många små flickor sådana frisyrer tex.
  När jag var liten på 80-talet var det inte alls lika vanligt att flickor hade kjol eller klänning till vardags, det hade man bara på kalas. På lekis eller i skolan hade man jeans eller mjukisbyxor.

  1. anna, jag vet. numera springer flickorna runt i prinsessklänningar har jag sett. vad fan handlar det om? sätt på dem jeans som tål slitningar och väder och vind.

 3. Treåringar är väl mitt i processen att hitta en könsidentitet. Åtminstone verkar det så på min son. Han har konstanta frågor kring vad skillnaden mellan tjejer och killar är, vad killar respektive tjejer får göra och ha på sig och leka med, vad mammor och pappor jobbar med, etc. Egentligen skulle jag vilja skriva att det handlar om att hitta en identitet, men som frågorna visar handlar det väldigt mycket om tjejer och killar just nu.
  Sen när min son en stark vilja att heta Julia. När folk frågar vad han heter rabblar han upp sina namn med ett litet Julia inklämt mellan för- och efternamn. Han vet att det är ett flicknamn, men det stoppar inte honom.
  Och kläder på barn. Min son, snart fyra, bestämmer mycket själv vad han klär på sig. Det blir sånt bråk annars. Han har tidigare haft på sig både klänningar och rosa, fast ändå mest ”grabbiga” kläder, men efter att han flyttade upp på storbarnsavdelningen på dagis har han ”lärt sig” vad som ”passar”, så nu går ”tjejkläderna” bort. På hans dagis klär sig barnen ganska könsstereotypt, men Kaspian har en kompis som har klänning och när de ska leka brukar han passa på att ta på sig klänning. 🙂
  Kan bara säga att socialiseringsprocessen är hur fascinerande som helst, men det är inte helt lätt att göra rätt som förälder. Tror säker att Jolie och Pitt gör sitt bästa och jag kan tänka mig värre saker än en tjej med kort hår och tröja.

  1. veronika, intressant exempel. tack för det. coolt att din son vågar, så mycket han kan, vara det han vill. grejen är ju att föräldrar kan var så öppna och icke-dömande de vill, men barn formas lika mycket på dagis och i skolan. och om det inte finns någon medvetenhet där blir det svårt för föräldrarna. men det verkar som att ni gör ert bästa för att han ska få vara den han vill. super!

 4. Apropå det tycker jag att kläder för barn har blivit mycket mer könsstereotypa än vad de var när jag var liten för 20 år sen.

  1. svalin, håller med. det är bara att kolla in h&m. så uppdelat, så tydligt. ingen ska kunna ta fel.

 5. Eftersom jag har vikarierat och praktiserat på ett antal förskolor runt om i Göteborg kan jag vittna om en storslagen rosa-och-blå-trend som finns där. Det värsta är ändå hur vuxna personer, inte minst förskollärarna själva, blundar för dessa konsekvenser av de sjuka samhällsideal vi lever efter och menar att det är flickorna och pojkarna själva som väljer vilka färger de vill ha på sina kläder. Yeah, right! Som om det är lätt att inte bli mobbad om man som treårig tjej visar sig i något typiskt flickigt.
  P.S. Tom Cruz är nog så himla stolt över sin flickiga dotter som redan nu målar naglarna och går i designade klänningar.

  1. bella, det är just därför det är viktigt att förskolepersonal får gå utbildningar som tar upp frågor om kön, sexualitet och normer. det gör så stor skillnad.

 6. Usch, jag har tyvärr läst så många kommentarer om Shilohs nya stil där folk verkligen gör mig mörkrädd. Hon får tydligen inte se ut som hon gör. Jag tror helt enkelt att det är hon själv som gillar den här stilen.

  Bella: Ja, det är väldigt intressant med Cruises unge. Enligt föräldrarna så vägrar hon annat än klänning och det är baaara hennes val. Yeah, right. Vem är det som betalar för kläderna? Dessutom finns det en massa bilder på en bebis-Suri med klänning…

  1. hannah, jag har svårt för föräldrar som ser sina barn som dockor som de kan klä på och av hur de vill. det är så respektlöst mot barnet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s