Varför dödas så många bögar i populärkulturen?

OBS! Detta inlägg avslöjar möjligen saker du inte visste kommer att hända i en tv-serie du kanske gillar. Du är härmed varnad.

Som homosexuell har jag ända sedan tonåren varit svältfödd på bögar att känna igen mig i när det kommer till populärkulturen. De har dels varit allt för få, men har också allt för ofta varit dumma stereotyper.

Jag har så många gånger påpekat vikten av representation, mångfald och igenkänning. Det betyder något att se olika slags bögar på tv när man växer upp ensam, vetandes att man är annorlunda och ”fel” för att man är homo.

Jag har också påpekat att homo- och bisexuella män och homosexualitet inom film och tv ofta behandlas som ett problem, som en sorg, som en belastning. Och att bögarna dödas som flugor.

Se bara på den här listan över några av de homo- och bisexuella karaktärer som redan har funnits eller tagits in i en tv-serie för att sedan dödas:

Pietros, Spartacus: Blood and Sand: suicide (2010)
Barca, Spartacus: Blood and Sand: murdered (2010)
Dale Tomasson, Big Love: suicide (2010)
Felix Gaeta, Battlestar Galactica: executed (2009)
Mike Spencer, True Blood: murdered (2009)
Alex, In Treatment: suicide (2008)
Ianto Jones, Torchwood: murdered by aliens (2009)
11-12, The Prisoner: suicide (2009)
909, The Prisoner: murdered (2009)
Joseph, Kings: murdered (2009)
Omar Little, The Wire: murdered (2008)
Ray Fiske, Damages: suicide (2007)
Steve, Reaper: casualty of demon war (2008)
Vito, The Sopranos: murdered (2006)
Salim, Sleeper Cell: shot by the police(2006)
Cassady Casablancas, Veronica Mars: suicide (2006)

Att döda homo- och bisexuella män behöver inte vara tecken på homofobi. Heterokaraktärer dödas hela tiden eftersom det skapar drama.

Men det ligger en struktur bakom att så många av de få homo- och bisexuella karaktärerna dödas inom populärkulturen.

Som Brent Hartinger uttrycker det:

”Sure, in the particular storyline of any given show, the gay guy might have to die. But that show exists in a larger cultural context, one that includes this longstanding writers’ trope of the Dead Gay Guy, and one that includes almost no leading gay characters.”

Så vad beror det på att bögarna och de bisexuella männen dödas i tv-serier? Jag har ringat in några möjliga förklaringar:

– Homo- och bisexuella män är sällan huvudpersoner i tv-serier. De är på sin höjd i biroller, vilket gör dem enklare att döda. Huvudpersonen, vars namn kanske till och med är i tv-seriens namn, dödas nästan aldrig. Så för att driva historier framåt och skapa drama för de heterosexuella huvudkaraktärerna dödas de sekundära bögarna.

– De som skriver, regisserar och producerar tv-serier är fortfarande i huvudsak vita heterosexuella män och de har inget intresse/inblick/kunskap/lust/kreativitet att göra något annat än att döda bögen.

– Ett argument som manusförfattare gärna lyfter fram när de får kritik är att de bara visar upp en reflektion av verkligheten. Homo- och bisexuella män är i verkligheten mer utsatta, heteronormen regerar och populärkulturen återspeglar bara det. Det må vara sant, men det är inte så enkelt. För det är inte många karaktärer som dör av hatbrott, utan det är snarare så att manusförfattarna gör deras homosexualitet till ett sådant stort problem för karaktären att denne tar livet av sig. Vad skickar det för signaler?

– De shower som är bäst på att ta in historier med homotema är oftast kriminalshower vilket inte gör det så märkligt att många av de homo- och bisexuella män som deltar till slut blir mordoffer.

Jag tror att den största boven i dramat är att alldeles för få homo- och bisexuella män tillåts vara huvudkaraktären, och att branschen allt för mycket styrs utifrån ett vitt heterosexuellt manligt perspektiv som är blind inför inkluderandet av minoriteter.

Och när de inkluderar homo- och bisexuella män tror de att det inte spelar någon roll hur de behandlar de karaktärerna. Som Brent Hartinger skriver:

”As long as there are no leading gay characters, gay characters aren’t being treated equally. We’re getting all of the trauma and tragedy of the gay death (and the vitriol directed at the gay villain), but almost none of the pleasure of the gay leading man.”

Det farliga med den vitt spridda ”döde bögen” är att det framställer alla homo- och bisexuella män som svaga, passiva och som offer. Bögen får aldrig vara den som räddar dagen, eller hela världen.

Han är snarare den som dog i första scenen, och nu sex meter under marken.

Att som bög alltid få se andra bögar ta livet av sig över sin homosexualitet, mördas på grund av den eller bara dödas överhuvudtaget, det sätter sig i hjärtat till slut.

Det bankar in bilden av homosexualitet som något mindre värt, något som ständigt måste utrotas.

Jag önskar mig andra bilder.

Annonser

9 reaktioner till “Varför dödas så många bögar i populärkulturen?”

  1. åh, jag tror att det ganska mycket beror på att de är biroller. Typ som att kvinnor i superhjälte-serier alltid blir brutalt dödade. Ett lätt sätt att motivera hjälten!

  2. Det är också ganska vanligt att karaktärer som heter Sebastian dör. Har jag fått veta av en vän som heter Sebastian. Jag har inte kontrollerat uppgiften. 🙂

  3. Som Battlestar-fan undrar jag lite över Gaeta. Kommer nämligen inte ihåg att hans sexualitet någonsin togs upp i serien. Är detta något skaparna gått ut med, eller är det ett antagande folk har gjort just för att han är den enda karaktären som aldrig har några romantiska eller sexuella förbindelser?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s