Om att önska att mode vore porr.

Oscarsgalan handlar lika mycket om pengar och politik som den gör om film och att belöna årets bästa.

Det var homofobi som hindrade Brokeback Mountains självklara vinst för några år sedan. Det har länge varit politik som har stått i vägen för så få icke-vita skådespelare har nominerats och vunnit genom åren.

Men en efter en öppnas dörrarna, men långsamt går det.

Det var pengar och popularitet, och inte kvaliteten på skådespelarinsatsen, som gav Sandra Bullock hennes Oscar för The Blind Side.

Hon gör verkligen sitt livs roll i den filmen, men jämfört med Meryl Streeps klockrena Julia Child i Julie & Julia och Gabourey Sidibes hjärtskärande tolkning i Precious, spelar hon i division fem.

Men ändå, jag unnar Sandra Bullock priset. Hon är så oerhört lätt att tycka om. Ovanligt insiktsfull och intelligent.

På galan bar hon en vacker blekguldig klänning värdig en vinnare. Och Oscarsgalan handlar mycket om klänningarna också. De vackra skådisarna slåss om att vara vackrast och bära det hetaste modemärket.

Men hur går det då om man som Gabourey Sidibe inte får plats i de små fodral de stora modehusen skapar åt kvinnor utan höfter och revben?

Hur får man en snygg märkesklänning om ingen gör dem åt folk i ens storlek?

Det spekulerade amerikansk modepress om innan galan. Sidibes stylist gick ut och sa att många designers ville göra Sidibes klänning.

Modepressen ställde sig tveksam, och poängterade ännu en gång hur ”full sized” Sidibe är och hur ”comfortable in her own skin” hon är, trots fettet.

Jag förstår att Gabourey Sidibe inte har kroppsformen Oscarsnominerade kvinnor brukar att ha. Hon är säkert den fetaste sedan Hattie McDaniel vann 1940. Jag fattar att det skapar artiklar när det kommer till klänningen.

Men det blir till slut så larvigt när press och andra gång på gång vill slå in samma två budskap: 1) Sidibe är fet men 2) hon är nöjd med sig själv ändå, är det inte otroligt!

Allt görs för att bekräfta och reproducera bilden av Gabourey Sidibe som kvinnan som inte kan/vill/orkar leva upp till idealen.

För mig börjar det att bli lika tröttsamt som det är respektlöst.

Men som vanligt bryr sig Gabourey Sidibe inte själv om allt skitsnack. Hon hade bara det här att säga om Marchesa-klänningen hon slutligen valde:

”If fashion was porn, this dress is the money shot.”

Annonser

5 reaktioner till “Om att önska att mode vore porr.”

  1. Det finns plagg som är skräddarsydda
    det borde väl t om modepressen veta
    att sådana plagg inte köps på ”Gina”
    utan är sydda så de passar
    personen som är bäraren

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s