Kathryn Bigelow öppnade en dörr för kvinnor.

Filmen The Contender, som handlar om svårigheten att få en kvinna vald till vicepresident i USA, avslutas med texten: ”For our daughters.”

De tre orden säger allt om vikten av representation, och om att öppna stängda dörrar.

Jag satt uppe hela natten och kollade på Oscarsgalan. Jag fick se Mo’Nique så välförtjänt vinna en Oscar för bästa kvinnliga biroll för Precious.

Hon tackade i sitt tal Hattie McDaniel, som var den första svarta skådespelare att vinna en Oscar 1940 för sin roll i Gone with the Wind.

Mo’Nique tackade McDaniel för att hon gick igenom tuffheter så att Mo’Nique och andra svarta skådespelare slapp göra det. Dörren var öppnad.

I går kväll öppnades en annan då Kathryn Bigelow blev den första kvinnan att vinna en Oscar för bästa regi. Hon vann inte på grund av sitt kön, hon vann trots sitt kön. För hon tillhör bara en av fyra kvinnor som har nominerats för bästa regi på 82 år.

Bigelows vinst kan inspirera, gjuta mod i och stärka alla de kvinnliga filmskapare som försöker att kämpa sig fram i en mansdominerad värld.

Så här på internationella kvinnodagen bli vi påminda om hur jobbigt efter vi ligger med jämställdheten. Bland det viktigaste är representation. Om en kvinna kan uppnå en viss position, så kan även alla andra kvinnor göra det.

Kathryn Bigelow öppnade en dörr, och det ska vi vara tacksamma för, men det finns många kvar att öppna.

Annonser

5 reaktioner till “Kathryn Bigelow öppnade en dörr för kvinnor.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s