Mäns erfarenheter berättas av och för män.

Nästan varenda gång Meryl Streep vinner ett pris och håller sitt tacktal, vilket är oftare än någon annan skådespelare, gör hon en poäng av att lyfta fram de starka kvinnoroller hon har sett under året samt kritisera bristen på roller till kvinnor.

Meryl Streep har på senare år lyckats bli en större kassako än betydligt yngre förmågor som Cameron Diaz, Reese Witherspoon och Nicole Kidman för att nämna några exempel.

Hon är över 60 år, är världens bästa levande skådespelare, och får de enda få bra rollerna någon i hennes ålder kan få. Och hon vet om det. Hon vet om vilken bra position hon har, och att hon är undantaget.

Nu kommer en studie som svart på vitt visar ojämställdheten i Hollywood.

Skådespelerskor hade enbart 29,9 procent av de 4379 talroller som fanns i de 100 mest framgångsrika filmerna 2007. Detta enligt en studie gjord vid University of Southern California’s Annenberg School for Communication & Journalism.

Enligt studien var hela 83 procent av alla regissörer, manusförfattare och producenter män.

Ansvariga professorn Stacy L. Smith kommenterar det så här:

”Our findings show a representational roadblock for females in film. They do not occupy ‘half of the cinematic sky’, far from it. There is a dearth of females working in the movie industry no matter which way you look at the data.”

Studien visade att antalet kvinnliga karaktärer ökade markant om en kvinna regisserade filmen, från 29,3 procent till 44,6. Dock bör man beakta att endast tre filmer av de 100 undersökta filmerna regisserades av en kvinna.

Stacy L. Smith menar dock, med hänvisning till tidigare forskningsresultat, att det finns ett samband mellan antalet kvinnoroller och hur många kvinnor som styr bakom kameran.

”The encouraging finding from this report is that women behind the scenes matter.”

Jag tror absolut att Stacy L. Smith har rätt. Det är självklart att det i många fall gynnar kvinnliga skådespelare om de styrande bakom kameran också är kvinnor.

Männen har makten och de väljer män och mäns erfarenheter. En kvinna kanske väljer annorlunda.

Dock inte alltid.

Intressant i sammanhanget är att Kathryn Bigelow, som tippas bli den första kvinnliga regissören att vinna en Oscar för bästa regi för The Hurt Locker om några veckor, endast har tre kvinnoroller av sammanlagt 34 i sin film, vilket utgör 9 procent.

Så kopplingen är inte alltid rätt, men den finns.

Det är viktigt med sådana här studier som svart på vitt visar att saker och ting är som vi har befarat: det är mäns erfarenheter och historier som berättas av och för män.

Att bryta det kräver absolut fler kvinnor bakom kameran.

Och människor som Meryl Streep som tar varje tillfälle hon får för att visa på orättvisorna. Det är så bra gjort av någon som vet att hon är undantaget som bekräftar regeln.

Annonser

7 reaktioner till “Mäns erfarenheter berättas av och för män.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s