Vågar du erkänna att du har en liten kuk?

Vi vet att ideal och normer kan döda. Ätstörningar, våldskulturer, homofobi. Det finns så många uttryck, så många sätt att skada.

En av dem är kukstorlek.

Manligheten och hur man lever upp till den är starkt kopplad till kuken. Hur den ser ut och hur den används. Den är en nödvändig del i skapandet av maskulinitet.

Men vad händer då när kuken är mindre än genomsnittet?

Förutom den skam och ångest den lillkukade kan känna för att den inte lever upp till manlighetsnormen, så lever den inte heller upp till de föreställningar män har om vad kvinnor (och andra män för den delen) vill ha av en man sexuellt.

Det ska vara stort!

Det finns de som är nöjda med vad de har, trots att de enligt normen är i minsta laget. Samtidigt så går marknaden för kukförstoringar bra, både sådant man gör själv med hjälp av piller och redskap samt dyrare lösningar som plastikoperationer.

Det är alltid ledsamt när människor mår så dåligt över något med sin kropp att de blir besatta av att förändra det. Jag om någon vet det. Men det finns andra farligheter just med normerna när det gäller kuken.

Nämligen kondomer.

Enligt en amerikansk undersökning säger sig 45 procent av 436 tillfrågade män ha varit med om för stora eller på annat sätt dåligt passande kondomer.

Detta ledde, enligt undersökningen, till att kondomerna lättare sprack, gled av och att det var svårare att få orgasm för många av männen. Många av männen tog därför ofta av sig kondomen och körde utan.

Med andra ord var skyddet mot graviditet och könssjukdomar lika med noll.

Första frågan blir då: finns det ens kondomer för lillkukade?

RFSU, som är den största svenska aktören på marknaden, har knottriga och extra stora kondomer, men ingen kondom för storlekar under ”normal”.

De hade fram till 2008 den lite mindre kondomen Mamba. Varför RFSU tog bort den enda mindre kondomen ur sitt sortiment vet jag inte. Antagligen av ekonomiska skäl.

Durex, en annan känd aktör, har kondommarknadens största kondom, men ingen för de under genomsnittet. Enligt e-shopen Kondomkungen är det tydligen brittiska Pasante Trim som är marknadens minsta kondom.

Med andra ord finns det gott om kondomer för de som lever upp till och som är större än normen. Men knappt någonting för de som misslyckas.

Vad är poängen med att ha en kondom på sig om den inte passar och därmed löper betydligt större risk för att både spricka och ge en dålig njutning?

Andra frågan blir därmed: hur får man en karl att dra på sig en kondom i rätt storlek om det innebär att han måste erkänna att han är mindre än normen?

Vissa har fört fram idén att man ska döpa om de minsta kondomerna till large, vanlig storlek till x-large och så vidare i ett sätt att boosta mäns självförtroenden.

Men det känns som en lika dum kosmetisk lösning som att byta namnen på kvinnors kläder till xx-small, x-small och small istället för small, medium och large bara för att viktbesatta kvinnor ska må lite bättre.

Det enda sättet som funkar på djupet är att utmana de normer som finns kring kuken, och dess betydelse i byggandet av maskulinitet. Inget annat funkar.

Och gärna erbjuda kondomer i fler storlekar än de som ligger på rätt sida normgränsen.

Annonser

8 reaktioner till “Vågar du erkänna att du har en liten kuk?”

 1. En stor kuk är en klen tröst i ett fattigt hem
  Visst borde det finnas en kondom
  som är kundanpassad för män med liten lem?
  Det är inte storleken
  som är det viktiga för känslan
  det är stjärthastigheten.

  1. pia, nä hon har som en utskriven bild av en korsstygnstavla. vette fan var hon har fått det ifrån…

 2. Vissångaren Dan Viktor (Andersson) har gjort en sång som bygger på det citatet, men jag tror inte att han myntat uttrycket, även om hans visa låter som en gammal drängvisa från Västmanland. ”Klen tröst i fattigt hem finns på tuben och på Spotify, om du behöver lyssna på den”

  Din syster är väl inte inblandad i det här? http://www.kafe-k.se/musik034.htm

 3. Durex har/försöker förändra det genom att marknadsföra ”trim” som en slimmad kondom för den som gillar lite tajtare och inte så mycket som en kondom för mindre storlek. Vet dock inte riktigt hur man har lyckats.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s