Ska strippor tillåtas att tävla i OS?

Jag är så glad. Jag har äntligen hittat en potentiell OS-sport att satsa på. Där jag kan använda min medfödda smidighet, min naturliga sex appeal och förkärlek till strippstänger.

Det har nämligen skapats en liten rörelse för att införa pole dancing som en olympisk gren. Ania Przeplasko, grundare av International Pole Dancing Fitness Association, säger:

”There will be a day when the Olympics see pole dancing as a sport. The Olympic community needs to acknowledge the number of people doing pole fitness now. We’re shooting for 2012.”

Pole dancing har de senaste åren blivit en allt vanligare och allt mer accepterad träningsform. Många försöker till och med att spinna det som stärkande för kvinnors sexualitet att snurra runt en stång.

Jag är verkligen för att kvinnor blir säkra och trygga i sin egen sexualitet. Frågan är om pole dancing hjälper till med det eller bara är ett sätt för kvinnor att lära sig att dansa sexigt för den manliga blicken (och kuken).

Men jag måste säga: jag har sett min del av strippor på tv och jag beundrar verkligen den atletism det krävs för att snurra, klättra och kräla graciöst (nåja) runt stångjäveln. Dessutom att göra det utan kläder.

Det är imponerande.

Och det hela ställer ju onekligen intressanta frågor: Vad ska de tävlande ha på sig? Ska bara kvinnor tillåtas att tävla? Hur bedömer man skiten?

Kommer de olika rörelserna få namn som de har i konståkning, typ quadrupel fittvisning?

Men det finns något problematiskt med att pole dancing har blivit så mainstreamt att det helt plötsligt talas om det i sporttermer. Det är att man gullar och sockrar till en industri som i huvudsak fortfarande lever på att utnyttja kvinnor och deras kroppar.

Precis som med prostitution är jag inte emot strippande i sig, men jag är emot den industri med dess alla strukturer och hierarkier som utnyttjar de kvinnor som jobbar med det.

Och jag kan inte komma förbi det.

Självklart är detta en pytteliten rörelse som jobbar för OS-status, och det kommer aldrig att bli verklighet, men det är ändå en intressant fråga som tangerar många olika delar av samhället.

Allt bottnar i vad man tycker om att utnyttjande industrier plötsligt kan bli familjeunderhållning.

Annonser

10 reaktioner till “Ska strippor tillåtas att tävla i OS?”

 1. Snälla, låt mig slippa
  se OS-deltagare strippa
  Jag vill inte höra karlarna
  diskutera och kommentera
  om deltagarna är snygga
  för vältränade eller för långa
  Ytterligare att krav på mig som kvinna
  kräla runt en stång för att vinna

 2. Vad jag vet finns det manliga strippor/pole dancers också, även om det är ganska ovanligt. Hur som helst tycker jag absolut att det borde bli en OS-gren. Det krävs sådan oerhörd smidighet, styrka, fokus etc. för att klara av det. Det är inget som ”vem som helst” fixar, så att säga. Dessutom är jag ett fan av s.k. konstsporter, som gymnastik, simhopp och konståkning. En till sådan sport vore bara trevligt! Jag tänker lite så här att kanske skulle man då kunna avsexualisera pole dancing lite? Ju mer ”förbjudet” det är, desto mer sexualiserat kanske det blir? Helt avsexualiserat skulle det väl inte bli dock, redan nu läggs ju oerhörd vikt vid kvinnliga idrottares utseenden och beachvolleyspelerskor får tex. inte ha en trosa högre än 3 cm i sidan om jag inte minns helt fel…

  1. candy, de duktiga stripporna är imponerande. men bara för det behövs det ju inte göras till en os-sport. kanske bär man bara införa en stång i gymnastik?

 3. Ja, kanske det. Men jag tycker att strippor ska ha lika stor rätt att ha sin aktivitet som OS-gren, som curlare eller höjdhoppare eller snowboardåkare.

  Det här är i allra högsta grad en jämställdhetsfråga, det håller jag med folk om… dock är mitt perspektiv ett annat. Enligt mig är det inte jämställdhet om kvinnor inte tillåts tävla i en viss gren bara för att det av många anses som sexuellt, moraliskt fel eller ojämställt.

  1. candy, jag fattar. och jag ser inte ner på de som strippar. jag menar bara att det blir väldigt märkligt att föra in en ofta tveksam industri i os-sammanhang. men vi får tycka olika!

 4. Quadrupel fittvisning, herregud vad jag skrattade åt det! Nu har jag suttit och läst dig i minst en timme, så nu måste jag nog börja prenumerera på dig. Jättebra blogg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s