Har Birgitta Ohlsson redan fått gröt i hjärnan?

Birgitta Ohlsson fick skit för att hon ville göra det strängt okvinnliga och förbjudna att klippa av navelsträngen till sitt barn. Hon fick veta att hon var en kass blivande morsa som resonerade att hon ville återvända till jobbet snabbt.

Det var en direkt pinsam debatt att följa, vilket brukar bli fallet när konservativa försöker få tag i taktpinnen.

Nu lär debatten återigen aktualiseras då EU:s jämställdhetsutskott i dag väntas rösta igenom ett förslag som förbjuder kvinnor att arbeta de sex första veckorna efter en förlossning.

Syftet är att hjälpa de kvinnor i länder med dåligt utbyggd föräldraförsäkring. Barnfamiljer i fler än vart tredje av EU:s medlemsländer kommer att få fler betalda föräldradagar än de har i dag.

Miniminivån kommer att höjas från dagens 14 veckor till troligen 18 veckor

Problemet är att lagförslaget får en motsatt effekt för Sverige.

Vi tillhör ett av få länder som redan i dag har fler föräldradagar och därmed blir den konkreta förändringen snarare att kvinnor inte längre kommer att tillåtas att arbeta de sex första veckorna efter förlossningen.

Detta är självklart riktigt dumt och Anna Hellgren uttrycker det bra:

”Det frihetsälskande EU hävdar att orsaken till den överstatliga storebrorspolitiken är medicinsk – de arma kvinnornas kroppar klarar helt enkelt inte av att arbeta efter att ha, får man anta, uppfyllt sina kvinnliga plikter och garanterat släktets sköra fortlevnad.”

Det är så typiskt att det ska vara gröt i hjärnan-forskning som ska ligga till grund för det europeiska jämställdhetsarbetet. Det är att bygga hus på jävligt skakig mark.

Det är att ännu en gång knyta barnens navelsträngar runt morsan och kalla det jämställt.

Som vanligt när det ska snackas föräldraskap menar man ju egentligen bara mammorna. För det är mammaledighet vi snackar om här. Papporna verkar vara ute på lunch eller något annat viktigt.

Som Anna Hellgren skriver:

”Pappor har ännu inte förärats föräldrastatus i det liberala Europa, och det är klart: med så mycket gröt i hjärnan är det som bekant svårt att tänka flera tankar på samma gång.”

Jag kan förstå tanken att vilja ge kvinnor rätten till längre föräldraledighet i de länder där det inte är en realitet. Men det ska vara just en rättighet, och inte ett tvång. För det slår fullständigt fel för oss i Sverige.

Precis som Anna Hellgren undrar jag nu hur nya EU-ministern Birgitta Ohlsson ska reagera i en fråga som faktiskt kan drabba henne själv ganska snart om den blir realitet.

Och vad säger hon då?

”Det finns en problematik som man måste uppmärksamma. Det är viktigt att man ser till att man inte pekar ut något speciellt kön, varken kvinnor eller män. Och det gör man i och med att det handlar om mammaledighet. Man packar inte ihop papporna på det här sättet.”

Ok, det är fel att bara tänka på mammorna i lagförslaget. Visst, jag håller med. Men var är kritiken mot att lagförslaget baseras på samma unkna forskning och åsikter som hon själv fick kastad i ansiktet för bara några veckor sedan?

Birgitta Ohlsson kanske redan har fått gröt i huvudet? Inte? Varför då så tam?

UPPDATERING: Birgitta Ohlsson verkar ha vaknat upp för nu har hon skrivit en bra debattartikel på Aftonbladet Debatt där hon avslutar med: ”Vi kan börja med föräldraledigheten. Den ska vara en rättighet för föräldrar – inte ett mamma­tvång.”

Annonser

8 reaktioner till “Har Birgitta Ohlsson redan fått gröt i hjärnan?”

 1. För 1,5 år sen skrev jag en uppsats om föräldraledighet och att lagen inte är könsneutral fast den påstår sig vara det. Framförallt skrev jag om tillämpningen på arbetsplatser och att kvinnor blir missgynnade för de förväntas vara borta från jobbet i 1,5 år, medan männen missgynnas genom att de pressas att inte vara hemma alls! Där tog jag såklart upp EG-rätt också så detta blogginlägg var mycket intressant! När man läser EG-rätt blir man helt chockad kan jag tala om för dig! I deras förarbeten står det rakt ut att mamman är den mest viktiga föräldern under de första åren, och då menar jag inte mamma 60 % pappa 40 % utan mamma 95 % och pappa 5 %! Helt sjukt!!!

  1. matilda, åh jag har så svårt för mycket med eu. på många områden, som jämställdhet, är sverige så olikt resten av europa. då blir det så dumt när vi är med i en tvingande union.

 2. Sjukt lagförslag. Precis som du skriver borde det vara ett fritt val från kvinnans sida om hon vill börja jobba direkt eller inte.
  Tur att lagförslget om obligatorisk amning i 6 månader togs bort. hur hade de tänkt att det skulle genomföras? Genom massövervakning.
  Hur som helst, EU är fullt med massa gamla patriarker.

  1. svalin, jag är så för europeiskt samarbete, det är nödvändigt. men på många sätt visar sig inte eu vara den ultimata formen.

 3. Ja, det är helt vrickat att man tror att det har biologiska orsaker – under typ 95% av mänsklighetens historia har det INTE funnits några marginaler för kvinnor att ligga i hyddan/grottan i sex veckor, ”knyta an” och dricka latte f. f-n!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s