Därför är jag imponerad av Sverigedemokraterna.

Jag är lite imponerad av Sverigedemokraterna.

De har lyckats få så många att gå på knä för dem. De har lyckats påverka vilka frågor som är på mediernas och andra politikers dagordningar.

De har lyckats få betalt utrymme i Sveriges största dagstidning. De har lyckats få gratis pr när alla plötsligt diskuterade Aftonbladet, Metro och TV4:s beslut att inte tillåta dem att annonsera hos dem. Så pass att TV4 till slut fick backa i frågan.

Sverigedemokraterna har helt enkelt lyckats få många medier att inta en försvarsställning. Visst kan vi diskutera hur mycket av det som är deras egen förtjänst, de flesta i det där partiet är knappast genier, men något har de ju tydligen gjort rätt.

Nästa på knä är reklambyråerna. Sverigedemokraterna har sagt att den reklambyrå som gör deras valfilm kommer med största sannolikhet att förbli anonym.

För en bransch som länge har haft traditioner av öppenhet med sina samarbeten, och där anonymitet har varit en icke-fråga, är detta en ovanlighet. Reklambyråer brukar skryta med vilka och hur många kunder de har, inte tvärtom.

Men Sverigedemokraterna utlovar anonymitet till sin samarbetspartner och tydligen är två av 15 byråer intresserade. De andra tretton har antingen vägrat samarbeta på grund av vettiga värderingar eller av rädsla för dåligt rykte i branschen.

Det här är djupt oroande då reklambyråer har ett ansvar för innehållet i det budskap de hjälper till att skapa tillsammans med kunden. I det här fallet är dessutom kunden inte vilken som helst, utan ett rasistiskt parti med riksdagen i sikte.

Det är illa nog att en reklambyrå vill hjälpa till att på bästa sätt sprida Sverigedemokraternas rasistiska budskap. Det är ännu värre att vi inte kan ställa dem till svars för det.

Självklart ska en reklambyrå få jobba för och med Sverigedemokraterna om de vill. Men bara om de kan stå för det även offentligt. Om inte gör de bara samma misstag som så många andra har gjort.

De vägrar att ta ansvar för att de ger Sverigedemokraterna och deras åsikter utrymme och legitimitet.

Reklambyråer bör helt enkelt bojkotta kunder som erbjuder anonymitet. Byråer ska bara kunna ta uppdrag som de kan stå för och ta ansvar för offentligt. Annars tappar en hel bransch sin trovärdighet.

Och jag undrar: hur länge ska vi gå på knä för ett rasistiskt parti?

Annonser

8 reaktioner till “Därför är jag imponerad av Sverigedemokraterna.”

 1. Jag undrar mest varför man ger dem så mycket uppmärksamhet. På internet finns det ju ett begrepp som hete ”don’t feed the troll”, så varför gör man det?

  1. ellen, kan hålla med samtidigt som jag inte ser en poäng i att låta deras martyrskap växa. det gäller att ge dem rätt sorts uppmärksamhet.

 2. Problemet är att den reklambyrå som samarbetar med SD med 99,9% säkerhet skulle få sina lokaler vandaliserade av demokratihatande vänsterextremister – vilkas motstånd mot det fria ordet är att jämställa med en religion – om reklambyråns identitet skulle bli känd.

  Dessutom lever vi i ett samhälle där medier och styrande politiker har skapat ett debattklimat som stryper en fri och öppen debatt kring de frågor som SD tar upp, vilket i sin tur har rersulterat i en stigmatisering av partiet som medför att folk skräms från att rösta på, sympatisera med eller samarbeta med SD.

  Om även SD:s tilltänkta reklambyrå skulle skrämmas från att samarbeta med partiet så skulle förutsättningarna för de olika partierna bli ännu mer ojämlik till SD:s nackdel.

  Det ligger därför i demokratins intresse att SD:s reklambyrå får förbli anonym.

  Och ja, jag tänker själv lägga SD-valsedeln i röstkuvertet den 19 september.

  1. henrik, tråkigt att du vill rösta på ett rasistiskt parti som inte har några andra lösningar på sveriges problem än att vilja kasta ut invandrare. jag efterlyser också en bra debatt om integration, men har absolut ingen respekt för hur sverigedemokraterna ställer sig i frågan. det är inte synd om sd. de flesta vill inte samarbeta med ett parti som är rasistiskt. men för de som vill det är det fritt fram. de kommer säkerligen att förlora på det, men det är deras val.

   och missta dig inte. reklambyrån kommer inte att vara anonym länge. det kommer att komma fram snabbt som fan i branschen. och då är de körda. för som tur är tycker fortfarande 96 procent av befolkningen att rasism inte är så hett, utan bara vidrigt.

 3. Jag kan inte den branchen
  hur länge räcker miljonen?
  Vilken byrå är tillräckligt desperat
  för att ta ett jobb som blir dåligt
  och kommer att sågas i pressen
  och den allmänna samhällsdebatten?
  De som inte sovit i skolan
  eller sett TV-programmen
  om Nazityskland har lärt sig
  att säga tack och hej och nej
  till öppen främlingsfientlighet
  och kan inte propagera för det
  De etablerade partierna är skrämda
  för SD attraherar de svikna
  unga, arbetslösa, fattiga
  och kan erbjuda en tillhörighet
  och något som känns meningsfullt

  1. pia, byrån som tar jobbet kommer att avslöjas direkt i branschen. det blir ett dödande slag. och de förtjänar det om de vill hjälpa rasistpartier till makten.

 4. Behöver SD mer reklam
  än Blåsippans väg som film?

  SD kan inte bemötas med fakta
  fick jag höra på lunchen idag
  -Har de så rätt? undrade jag
  lite för att provocera.
  -Nej, men de har massa siffror
  som måste mötas med värderingar,
  annars kommer diskussionen
  att handla om vem som har den
  trovärdigaste och bästa statistiken
  Nyttigt för mig att höra
  jag som älskar siffror och fakta.

  1. pia, diskussionen blir så märklig. problemet blir att de som tar debatten med sd ofta är så dåligt pålästa. de skriker bara rasist istället för att argumentera ner sd precis som de skulle försöka göra med vilket annat parti som helst.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s