De olympiska spelens talibaner.

Nu är det OS. Jag slås av hur många konstiga sporter det finns. Som den där de förstör knäna genom att åka skidor ner för en puckelryggad backe bara för att plötsligt göra ett hopp mitt i åket.

Vem kommer på alla dumheter? Eller som backhoppning. De åker ner för en träställning och ser vem som flyger längst. Varför? Jag fattar ingenting.

Men, det intressanta med just backhoppning är att det är den enda olympiska sport som förbjuder kvinnor att tävla. Jo, det är sant.

Internationella Olympiska Kommittén säger att det inte handlar om diskriminering. Beslutet ”was made strictly on a technical basis, and absolutely not on gender grounds” säger ordförande Jacques Rogge.

Men kvinnliga backhoppare förstår inte vad det är för ”technical basis” som skulle hindra dem från att få tävla. Det är nämligen så att det längsta hoppet, för både kvinnor och män, på OS-arenan i Vancouver är satt av amerikanskan Lindsey Van.

Det här är ett solklart exempel på könsdiskriminering. Vilket understryks när argument som att kvinnors kroppar inte skulle vara gjorda för en sport som backhoppning läggs fram.

Gianfranco Kasper, ordförande för International Ski Federation, sa till exempel för några år sedan:

”Don’t forget, it’s like jumping down from, let’s say, about two meters on the ground about a thousand times a year, which seems not to be appropriate for ladies from a medical point of view.”

Åh, please.

Ett annat argument mot att tillåta kvinnliga backhoppare är att de inte håller tillräckligt hög kvalitet. Men det är inget hållbart argument. Det är många sporter som har varit gröna när de har blivit olympiska för att med åren utvecklas till det bättre.

Men förbudet är i linje med en klassisk problematik för kvinnliga sportutövare. Utan resurser och uppbackning blir det svårt för dem att få de rätta förutsättningarna att utveckla både sig själva och sporten.

De kvinnliga backhopparna saknar resurserna för att verkligen kunna satsa på en idrottskarriär. Om sporten ges OS-status skulle det självfallet öppna många välbehövliga dörrar.

Lindsey Van och flera andra kvinnliga backhoppare stämde i somras IOK för diskriminering, men förlorade tyvärr i alla instanser. Lindsey Van kallade då IOK för ”the Taliban of the Olympics.”

Jag kan tyvärr bara hålla med.

Annonser

11 reaktioner till “De olympiska spelens talibaner.”

 1. Men herregud, jag hade ingen aning om att det var så. Hur kan man egentligen bli förvånad?
  Kvinnors idrottande får aldrig vara norm utan innehåller alltid ordet dam. Damfotboll, djurgårdens damer, damkronorna… Och på tal om hockey. Kvinnor som spelar ishockey får inte bära bara visir som männen utan måste ha heltäckande galler eller galler+visir. Som om kvinnors tänder sitter sämre än männens eller mäns ansikten var mindre värda. Dessutom får inte kvinnor tacklas eller vara lika tuffa mot varandra som männen. Kvinnor är generellt sett svagare och orkar därför inte skjuta lika hårt eller vara lika fysiska mot varandra men de får inte tacklas och är dessutom bättre skyddade än männen. Hur hänger det ihop? Hur kan man försvara såna idiotiska regler?
  Man behöver inte gräva länge i idrottens värld för att hitta könsdiskriminering, rasism eller homofobi.

  1. anders, håller med. folk gnäller på kvaliteten i t ex damfotboll, men fattar inte hur mycket mindre resurser som flicklag får i jämförelse med pojklag. generellt satsas det mycket mindre på tjejer och kvinnor som utövar sport. det är tråkigt och diskriminerande.

 2. Eftersom jag är norsk följer jag lite med i norska nyheter och fick med mig detta bråket förra vintern. Grejen är ju att tjejerna ofta är mindre än killarna och därför för flyger längre. Troligtvis är det därför hoppsportens ledande män är så himla rädda för att låta kvinnorna delta. Tänk om en tjej skulle vinna, oh no!

  Den norska ledaren i internationella skiförbundet, Torbjørn Yggeseth, är den som visar starkast diskrimineringsvilja då han vill ändra reglerna för att visa att tjejer verkligen är oönskade i backhoppningsmiljön. Idag är det nämligen så att juryn själva bestämmer vilka som får hoppa utifrån hopparnas nivå, men tydligen menar jurymedlemmarna att tjejer som hoppar lika långt som killar inte är bra nog. Hur dom resonerar vet jag inte…

  1. bric, intressant det där. jag är ju för att sport inte behöver delas upp efter kön, utan kanske efter hormonhalter och så vidare. backhoppning tycker jag definitivt inte behöver delas upp efter kön. men självklart är grabbarna rädda. så larvigt.

 3. […] Det första var när jag läste att kvinnliga backhoppare inte får tävla i OS (hittat via Linus Fremin), detta  ”was made strictly on a technical basis, and absolutely not on gender […]

 4. Jag hatar diskriminering av alla dess former men är en person som gärna vill höra alla argument, även de som jag inte håller med, för att förstå vad som står på spel, så jag har letat förbrilt efter vilka ”technical basis” och vad för ”medical point of view” som hindrar kvinnor att delta.

  Med ”technical basis” menar de bl.a att en sport måste ha haft 2 världsmästerskap innan det kan bli en OS-gren, det måste vara en sport som utövas i många länder världen över och på hög nivå. Undantag från 2 världsmästerskap har gjorts förr och det verkar som spridningen är tillräckligt stor och nivån på sporten är minst lika hög som en massa andra OS grenar.

  När det gäller Dr Kaspers citat om att det skulle vara farligt för kvinnor ”from a medical point of view” citeras det överallt, jag hade t.o.m svårt att hitta någonting konkret… men det är helt taget ur sitt sammanhang där han beskriver ett motstånd mot att låta kvinnor tävla på hög nivå – visst det är jätte slitigt för kroppen, men det är det även för män.

  Här är ett nytt citat från Kasper: “I can tell you our medical commission, which is made up only of doctors and experts, have informed us years ago that there was no medical risk.”

  http://www.wsj2010.com/wsj2010_myth_vs_facts.pdf

  1. frida, tack för infon och länkarna! bra att dr kasper har ändrat inställning/eller korrigerat felcitat. bra att han lobbar för och inte emot, vilket som. och bra dokument du hittade. det finns precis som jag skrev ingen ”technical basis” som hindrar kvinnligt deltagande då undantag har gjorts tidigare och att de i stort sett uppfyller kriterierna. så IOK kunde ha tillåtit dem att delta, men de valde att inte göra det. om det blir ett nej även 2014 så vet vi med ännu mer bestämdhet att det handlar om könsdiskriminering.

 5. Jag läste något tror jag om att bågskytte var en mixad gren ända tills damerna började bli bättre än herrarna, då delades det upp. Känner någon igen detta?

  Kan det vara så att de är rädda att damerna ska hoppa längre än herrarna i backhoppningen? Längden på hoppen borde väl inte handla så mycket om muskelmassa, mer om teknik?

  1. david, vet faktiskt inte. försökte googla om det men fann ingenting. men det låter inte otänkbart. stackars män som hamnar i skuggan! jag tror definitivt att kvinnor kan bli lika bra som män i backhoppning om de får de rätta tränings- och tävlingsförutsättningarna. bara att kolla på killarna som hoppar, de är ju små och pinnsmala liksom.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s