Det nya Hollywood är det vita Hollywood.

Varje år kommer magasinet Vanity Fair ut med ett omslag med The Fresh Faces of Hollywood. De unga aktriser som anses ha slagit igenom under det senaste året eller som är på väg att göra det.

I år är det de unga, vackra och begåvade Abbie Cornish, Kristen Stewart, Carey Mulligan, Amanda Seyfried, Rebecca Hall, Mia Wasikowska, Emma Stone, Evan Rachel Wood och Anna Kendrick som pryder fotona.

Vad har aktriserna gemensamt? De bländar mig alla med sin vithet. För alla de medverkande är vita. Och smala (om det nu behöver nämnas).

Joanna Douglas skriver:

”Many, if not all of these women have good reason to grace the Vanity Fair cover, and to be a part of what they have dubbed ‘the fresh faces of 2010.'” But still, ”Were there no promising young actors of color who could have been featured in either issue? …  surely [Oscar nominee Gabourey] Sidibe, Zoe Saldana of ‘Avatar’ and ‘Star Trek,’ and Freida Pinto of ‘Slumdog Millionaire’ are having their moment.”

Ännu en gång presenteras den vita människan som människan, och personer med andra hudfärger och etniciteter ses som bäst som tillägg. Vanity Fair premierar helt enkelt en vit och smal skönhet.

Det är inga nyheter det här. Vanity Fair är knappast ensamma. Idealet är en smal vit kvinna och de flesta tidningar och magasin gör oss varse om det dagligen.

Jag vill inte tro att anledningen bakom Vaniy Fairs helvita omslag är ren diskriminering, rasism eller ens det kassa vita-människor-på-omslaget-säljer-fler-tidningar-argumentet.

Jag tror bara att tidningen inte har förstått eller ens tänkt på hur viktigt det är med mångfald.

Att inte tänka på en realistisk representation är nämligen lätt för vita människor att göra. Normen behöver inte tänka på de utanför. Normen är för upptagen med att reproducera sig själv.

Därför är det då viktigt att vi som ser det pekar ut det.

Men Joanna Douglas artikel som gjorde just det har fått över 18 000 kommentarer hittills där de flesta tycker att hon överdriver eller så är de direkt rasistiska:

”So, so stupid. All of it. Whites are sick to death of all this political correctness in today’s society… the majority of us want to live with our own kind. Hell yes! There it is.”

Av någon anledning har rasister och vit makt-grupperingar tagit till sig Vanity Fair-omslaget och hyllar det för dess ”renhet”. Det är inget att förvånas över. Idioter flockas gärna i grupp.

Det viktiga är att Joanna Douglas och alla vi andra fortsätter att påpeka bristen av mångfald inom media och populärkultur. Det är bara så en förändring kan komma.

Det jag tycker är extra synd med just Vanity Fair-omslaget är att de flesta år är det svårt att ens komma på breakout stars som är icke-vita helt enkelt för att icke-vita kvinnor ytterst sällan ges sådana roller i Hollywood .

Därför är det trist att när det kommer riktiga blivande stjärnor som Gabourey Sidibe i Precious och Zoe Saldana i Avatar så räknas de ändå inte.

Annonser

4 reaktioner till “Det nya Hollywood är det vita Hollywood.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s