Företaget som säljer kvinnokroppar.

Företag brukar vanligtvis sockra till sin sexism åtminstone lite för att det inte ska vara för in your face. De vill visa brudar med tuttarna ute, men sveper bort sexismanklagelserna med att de hyllar ”vackra kvinnor” eller något annat krafs.

Men andra företag gör inga som helst försök till att dölja sin illaluktande sexism. Det hippa klädmärket American Apparel är ett sådant företag.

De har utlyst en tävling där de är på jakt efter den snyggaste rumpan. Och med rumpa menar jag självklart bästa kvinnorumpan. Och med kvinnorumpa menar jag givetvis en fast, ung och rund en utan celluliter.

”We’re looking for a brand new bum (the best in the world!) to be the new ”face” for our always expanding intimates and briefs lines. The winners will be flown to LA, photographed and featured online. Send in a photo of your backside wearing our panties, bodysuits or briefs for consideration and vote for your personal favorites.”

De uppmanar alltså kvinnor att skicka in bilder på sina rumpor. I stringtrosor. Och folk får betygsätta rumporna. Objektifierande? Herregud nej!

När jag kollar in sidan är det som att kliva in på en porrsida. Och det är ju faktiskt porr. Bara bilder på bara rumpor som putar mot kameran. Och så poängen de olika rumporna har tilldelats av besökarna.

Det är som en virtuell köttmarknad.

Om det inte stod American Apparel högst upp på sidan skulle jag lätt kunna tro att det är en sajt där kvinnor säljs, och inte kläder. Där kvinnorna pimpas ut till reapris. Där de med sämst poäng är billigast.

Jag undrar hur alla dessa nakna rumpor bygger varumärket American Apparel. Hur säljandet av kvinnokroppar kan ses som en lysande reklamidé. Och jag undrar vad som får över 350 kvinnor att lägga upp bilder på sina rumpor.

Jag undrar och undrar, men helt ärligt vill jag inte veta svaren.

Annonser

11 reaktioner till “Företaget som säljer kvinnokroppar.”

 1. *sitter med uppspärrade ögon* Ja vad faan ska man säga? Porr var ordet! Det är tragiskt att det finns så många människor som vill objektifiera sig på det sättet.

  1. matilda, det är så lustigt att jag blir chockad över att ett företag så tydligt satsar på porrreklam, men jag blir faktiskt det.

 2. Vanligtvis brukar jag tycka att deras kinky kalsonger i pasteller och deras guldiga lamédräkter är lite roliga, men detta var ju bara helt O.o
  Hur kan man vilja vara med i den tävlingen?!?!!

  1. ellen, kanske med förhoppningen att ens självkänsla ska bli bättre om folk rankar ens nakna rumpa högt?

 3. Jag håller till större delen med dig men har några kommentarer:

  1. Vad jag kan se behöver man inte vara kvinna för att ställa upp och i botten av tabellen finns faktiskt ett 30-tal män, både i mäns och kvinnors underkläder. Tråkigt att se att mäns rumpor värderas så lågt även om det förmodligen säger mer om könet på dem som röstar. Enligt mig är det alltså snarare användarna (både de som lägger upp och röstar/kommenterar) än företaget som är sexistiskt.

  2. Jag kan på sätt och vis uppskatta ”ärligheten” i kampanjen, att de inte som i många skönhetstävlingar påstår att de bedömer både insidan och utsidan hos de tävlande.

  3. Har också svårt att förstå att någon ställer upp, känns ganska naivt att tro att man skulle kunna bygga någon slags modellkarriär eller liknande på anonyma rumpbilder. Det är i och för sig inte första gången i världshistorien som en tjej lagt upp en lättklädd bild på sig själv men det blir inte mindre sorgligt för det.

  1. sebastian, 1. bra poäng. bläddrade och bläddrade men kom aldrig till mansrumporna första gången. men nu såg jag dem längst bak. för mig är det uppenbart att företaget vill ha in kvinnliga sökanden även om det inte skrivs ut. bland annat genom bildvalet. men förstår din poäng.

   2. jag kan också uppskatta ärligheten. eller som jag menar, att de inte sockrar till det hela. fast inte gör det allt så mycket bättre för det.

   3. inte blir någon framgångsrik på det här sättet. det blir väldigt få som kastar kläderna för inga anledningar alls. men många lever väl på hoppet…

 4. En liten undring
  hur kan förnedring
  ge bekräftelse
  och människovärde
  eller ens tillfredställelse?

  Vem ska trösta
  den unga kvinna
  som fått en etta
  eller en nolla
  på sin rumpa?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s