Medierna har blivit sverigedemokratiska.

Medierna blir allt mer sverigedemokratiska. Samma sak som Dansk Folkeparti lyckades med i Danmark har Sverigedemokraterna lyckats med i Sverige.

De har påverkat vilka frågor som är på mediernas och andra politikers dagordningar.

För hur kommer det sig att Sveriges Radio fann det intressant att statsministerkandidaterna Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt skulle diskutera burkan i radion igår?

Jag vet mycket väl vad som håller på att hända i Frankrike, men lika lite som det borde vara ett debattämne där borde det vara det här.

Men det är just burkafrågan som andra medier har snappat upp av duellen igår. Återigen, inom loppet av ett halvår, ska vi alltså diskutera burkaförbud. Det är som Nisha Besara skriver:

”Hur relevant är den frågan egentligen för svenska folket? Som bland annat vår egen Anna Hellgren sa i SVT Debatt i går så finns det bara ett parti som vinner på att sådana här frågor lyfts upp: Sverigedemokraterna. Det vet journalistkåren och i fortsättningen bör de göra en riktig nyhetsvärdering i urvalet, inte en… fåraktig!”

Frankrike är inne och tassar på jävligt minerade marker för tillfället. President Nicolas Sarkozy pratar om de muslimska kvinnornas frigörelse från förtryck, men egentligen handlar förbudet om en protektionism av det han anser är den ”franska identiteten” och som islam ses som ett hot mot.

Sarkozy kan prata om kvinnors frigörelse tills han blir ännu blåare i ansiktet, men ska vi verkligen tro på att han försöker formulera en policy för att fajtas för muslimska kvinnors rättigheter?

Om han verkligen gjorde det är inte burkan det största problemet. Det är att vissa kvinnor inte tillåts utbilda sig, jobba eller ens gå utanför sin dörr på grund av sexistiska manliga förmyndare.

Det enda Sarkozy och hans gelikar egentligen gör är att exploatera kvinnors kroppar för politiska syften. För det är en vedervärdig debatt att driva. Att helt seriöst mena att staten ska bestämma vilken klädsel människor ska tillåtas bära.

Som jag har skrivit förut leder en politik som utestänger kvinnor från offentligheten aldrig till dessa kvinnors frigörelse. Den pyttelilla minoritet som bär burka eller niqab kommer inte att sluta bära dem vid ett förbud, de kommer att sluta ta del av offentligheten.

Målet måste vara att alla kvinnor själva ska äga rätten att göra sina livsval, utan uppmaningar från varken patriarkala strukturer, enskilda män som upprätthåller sådana strukturer eller institutioner som begränsar deras handlingsutrymmen.

Om vi vill motverka de patriarkala strukturer som gör att kvinnor bär burkor och niqab, då är det bästa sättet att arbeta för att dessa kvinnor tar del av offentligheten precis som alla andra. Om de är ute och är en del av offentligheten, utbildar sig och jobbar, då har de den bästa chansen att göra friare livsval.

Vi behöver en bra politisk debatt om integration. Herregud vad den behövs. Men att denna debatt ska handla om burkaförbud är endast att gå Sverigedemokraternas anti-muslimska ärenden.

I radioduellen lyckades ändå Mona Sahlin vara tydlig kring vikten av religionsfriheten att bära slöja, men också vikten av kvinnors rätt att inte vilja bära dem.

Fredrik Reinfeldt däremot ville inte ta direkt avstånd från debatten som förs i Frankrike. Det är djupt oroande. Precis lika oroande som hans otydlighet kring hur han ska hantera Sverigedemokraterna vid en eventuell valvinst.

Ja, jag säger då det. Det blåser sannerligen sverigedemokratiska vindar. Och medierna, och vissa politiker, blåser för tillfället rakt i seglen.

Annonser

10 reaktioner till “Medierna har blivit sverigedemokratiska.”

 1. En av de bästa och mest användbara analyser jag stött på. Bra jobbat!

  Bo Baldersson, förlåt Alexander Bard, har en debattartikel på Newsmill om SD:s och S likheter, om du är sugen. Pekgul har skrivit en artikel, även hon på Newsmill, om situationen ”där ute”, ”miljonprogram och sista station”.

  Pia

 2. Lysande analys!! Tack!

  Ditt inlägg fick mig att tänka på en uppsats jag läste för några år sedan. Om slöjbärande kvinnor i Frankrike och Iran och deras förhållande till slöjan. De intervjuade kvinnornas åsikter skilde sig mycket men kvinnorna från Iran och Frankrike hade gemensamt att de såg negativt på såväl förbud som tvång att bära slöja. Länkar till uppsatsen på min blogg. Mycket läsvärd!

 3. Bara tanken att vi skulle ha någon sorts iransk klädpolis här – hur fan skulle det gå till?? Skulle polisen gå fram till en kvinna med alltför mycket tyg på sig och göra vadå? Slita av henne lagligt antal tygstycken? Ta med henne till stationen, lämna böteslapp?

  Får man införa förbud mot nunnedräkter också då = kvinnor tvingade att bära viss klädsel av religiösa skäl…

  Jag har aldrig sett någon med burka i Stockholm, däremot några med niqab, så något ”burka-problem” existerar inte ens vad jag vet…. Så typiskt att fokusera på ytan, om man nu verkligen ville stödja förtryckta kvinnor, istället för att se till att alla får samma undervisning (inga religiösa privatskolor där man kan smussla bort undervisning om sex och samlevnad, samhälleliga rättigheter etc).

  1. en verklighetens man, håller fullständigt med. jag är så frusterad över att vi ens för diskussionen. så jävla läskigt.

 4. Tack för tipset att undvika Newsmill, Linus. Att undvika Newsmill måste vara bra för välbefinnandet.

  Dagsvers om burka mm

  En burka är inte särskilt praktisk
  påstår Seierstad som provat
  instängd, varm, begränsat synfält
  Alla lär visst se likadana ut
  Det är inte lätt för ett barn
  som tappat bort mamma i torghandeln

  Ska burkan vara förbjuden
  i Sverige eller tillåten?
  Det har blivit debatt om det,
  en debatt där alla kan ha en åsikt
  och börja prata om individens frihet
  och vad som är kvinnors rättighet

  Inte ens stockholmarna själva
  verkar ha sett någon kvinna i burka
  Ett burkaförbud skulle tvinga
  dessa kvinnor att stanna hemma
  En niqab är en sjal över ansiktet
  Är det förtryck? Är det allvarligt?

  Religösa friskolor segregerar
  lockar till sig människor
  med sin lära och trygghet
  familjer utan plats i samhället
  får ett värde enligt gammal tradition
  och kan vända ryggen åt segregation´

  Friskoletanken baseras på en ideologisk
  dröm, utopisk, praktisk eller realistisk?
  Alternativ pedagogik och kristenhet,
  elever med särskilda behov, valfrihet
  leder också till skolor med putsad yta
  baserade på åldrad religiös lära
  (och ett elände för ekonomin i kommunerna)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s