12 bästa bögfilmerna: Beautiful Thing.

5. Beautiful Thing (Storbritannien)

I ett höghusområde i södra London bor tonåriga Jamie (Glen Berry) med sin mamma. Två dörrar bort bor Jamies klasskamrat Steven (Scott Neal), med en alkoholiserad far och en sadistisk storebror. Jamie och Steven umgås inte och tycks inte ha särskilt mycket gemensamt. En kväll när Steven söker skydd från sin våldsamma familj får han sova över hos Jamie, vilket blir början på en spirande romans mellan de två.

Det här är en film som borde visas på alla högstadieskolor. Om jag och mina skolkamrater hade fått se den då hade min högstadietid troligtvis ha blivit lättare. För i all sin enkelhet visar Beautiful Thing just vad titeln säger: kärlek är alltid något vackert.

Det är en film som behandlar homosexualiteten väldigt realistiskt. Att vissa runt en må ha problem med det, men att det inte spelar någon roll så länge man själv accepterar det. Speciellt Jamies mamma visar både den gränslösa kärleken till sin son, men också oron över vad en bög som son innebär.

Det är inte alltid lätt för föräldrar att tvingas ändra på de drömmar de hade för sina barn. Att de skulle bli mor- och farföräldrar. Att de skulle få se en man och en kvinna på sitt barns bröllopstårta. Oavsett hur mycket man älskar sitt barn så måste många få tiden att vänja sig och korrigera sina drömmar. Det behandlas väldigt bra i filmen.

Och åh, den sista scenen. En demonstration av stolthet. Så ömt, så vackert. ”Vi två mot världen” har knappast illustrerats finare på film.

De 12 bästa bögfilmerna

12. Plata Quemada
11. Were the World Mine
10. Patrik 1,5
9. Mannen som elsket Yngve
8. Big Eden
7. Bangkok Love Story
6. Yossi & Jagger

Annonser

6 reaktioner till “12 bästa bögfilmerna: Beautiful Thing.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s