Det förjävliga med att hålla käft.

Det är bra när politiker tar ställning. Det är liksom deras jobb. Men deras partners då?

I Sverige är ju det skit samma. Det är inte viktigt att Mona Sahlins make är med på bilderna för att hon ska ha en chans i valet.

I USA är det en annan femma. Där är kandidaternas partners oerhört viktiga. De släpas med över hela landet under kampanjperioden, tvingas vinka sig svettiga och hålla egna tal.

Cindy McCain är den förre republikanske presidentkandidaten John McCains fru. Mitt intryck av henne under presidentkampanjen var att hon mest ville vinka och hålla käft. Eller att det var de order hon hade fått av valstrategerna.

”Om du inte öppnar munnen kan du inte säga något fel eller dumt.”

Men nu tar Cindy McCain bladet från munnen och tejpar igen den. Hon sållar sig till den kändisskara som deltar i fotografen Adam Bouskas kampanj för könsneutrala äktenskap.

En kampanj som uttrycker sitt motstånd till Prop 8, omröstningen som tog tillbaka samkönade pars rätt att gifta sig i Kalifornien, genom att tejpa för munnen och skriva NoH8 på kinden.

Att Cindy McCain gör detta ställningstagande är överraskande då hennes make John McCain argumenterade mot könsneutrala äktenskap under presidentkampanjen.

Michael A Jones skriver:

”Sure, it would have been really nice for Cindy McCain to have professed her love for gay marriage during the 2008 election, when her husband was not only running for President, but endorsing California’s Proposition 8. She deserves some flak for that. But on the whole, this is a rather big to-do.”

Det är jättebra att hon sållar sig till andra kända republikaner som Dick Cheney, Arnold Schwarzenegger och egna dottern Meghan McCain i kampen för könsneutrala äktenskap.

Deras uttalade stöd kan få fler konservativa och republikaner att kanske tänka om.

Men det känns så jävla dumt att Cindy McCain tar ställning först efter det verkligen hade kunnat göra en skillnad. Om hon och andra som har kommit ut med sitt stöd det senaste året hade uttryckt det innan Prop 8-omröstningen hade det kanske påverkat utfallet.

Det är lite som att stå vid sidan av och se någon bli misshandlad, och först efteråt säga: ” Det där var ju fel”.

Om man tror på något, ser behovet av förändring, och vet att man har rösten att vara med att åstadkomma det, då är det bara förjävligt att vara tyst.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s