12 bästa bögfilmerna: Mannen som elsket Yngve.

9. Mannen som elsket Yngve (Norge)

Det är november 1989. Muren faller i Berlin och på en gymnasieskola i Stavanger håller även Jarle Klepps (Rolf Kristian Larsen) liv på att förändras. Men han vet inte om det än. Han har allt. Världens bästa flickvän och världens coolaste kompis. De dricker öl och spelar punk. Världen tillhör Jarle.

Men så dyker Yngve (Ole Christoffer Ertvåg) upp, den nye killen i skolan. Han är inte som andra, och Jarle börjar att känna något som han inte har gjort förut.

Det är så många ungdomsfilmer som har försökt fånga känslan av att växa upp, och in i sig själv. Så få som har lyckats. Men den här gör det. Alla känslostormar hanteras med en sådan skicklighet och fin tidskänsla att filmen bara svävar fram.

Det är en film som vill utforska de första trevande stegen mot kärleken. Och hur det är så mycket lättare att trampa fel när den man är förälskad i inte är den man trodde. Och ingen annan för den delen.

Rolf Kristian Larsen i huvudrollen är ett stort jävla fynd. Han lyckas uttrycka alla de stora stormarna i det inre med hela ansiktet. Han gör Jarles överraskande känslor trovärdiga, med lika stora delar komik som sorg.

Det är en film som jag hade behövt som 14-åring.

De 12 bästa bögfilmerna

12. Plata Quemada
11. Were the World Mine
10. Patrik 1,5
9. Mannen som elsket Yngve

Annonser

12 reaktioner till “12 bästa bögfilmerna: Mannen som elsket Yngve.”

  1. Den där gillade jag. tack för filmtipsen, flera jag missat. Kvalar mysterious skin in någonstans, den är väl kanske inte riktigt en bögfilm men hemskt bra.

    1. johan, mysterious skin är underbar. men nej den kändes inte helt passande för listans syfte på nåt sätt. men den är grym, ja.

  2. Tack för att du påminde mig om denna filmen! Jag läste boken i gymnasiet, men sen dess har den fallit mig i glömska. Laddade ner den och såg den idag och söndagen har gått i dess tecken, filmen, började läsa om boken och lyssnat sönder soundtracket. En väldigt härlig söndag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s