När en våldtäkt skojas bort.

Jag har ingen relation till rapartisten Lil Wayne. Det har jag inte med någon rapartist egentligen. Hiphop är inte min grej. Det är så tjatigt och tjattrigt.

Men hur som, jag råkade se en dokumentär, The Carter, som handlar om Lil Wayne.

Och den berörde mig så. Tårarna rann, och rann. Det var den delen av dokumentären där en tydligt drogpåverkad Lil Wayne skojar om att han blev våldtagen som 11-åring.

Han berättar det för Lil Twist, en 15-åring som är knuten till Lil Waynes skivbolag Young Money. Det hela utspelar sig när Lil Wayne frågar ut den unga killen om dens sexuella historia och blir paff över att 15-åringen fortfarande är oskuld.

”You ain’t fucking yet? I was fucking at eleven!”

Sedan fortsätter han:

”I got raped when I was eleven, Twist. I loved it”

Han berättar om hur hans styvfarsa Baby uppmuntrade en 14-årig flicka att suga av honom.

”I’ll never forget that day. They was all in the kitchen, I was scared, it was good… I’ll never forget their words: *Suck Lil Wayne’s little dick! Girl, you know you’re such a good dick sucker… Suck Lil Wayne’s little dick!'”

Det är verkligen hjärtskärande att höra honom skoja fram den allvarliga historien, samtidigt som hela rummet skrattar. Hans dimmiga röst som snubblar fram orden om en tydligt traumatisk händelse, men som översätts till något annat.

Det här är så typiskt för attityden till män som våldtäktsoffer.

Att män aldrig kan vara våldtäktsoffer.

Vi som samhälle har en tendens att reagera på sexuella övergrepp på män genom att göra om det till en positiv sexuell upplevelse för det manliga offret. I det här fallet som ett steg i att bli en man.

Män ska alltid vilja ha sex för att kunna kalla sig män. Hur går det att våldta någon som alltid är villig?

Därför skojas det bort. Därför tystas det ner. För även om en man inte vill så borde han ju åtminstone ha styrkan att inte bli våldtagen. En riktig karl kan ju slå bort vem som helst.

Och de våldtagna männen får blöda när ingen ser.

Det livsfarliga är att när sexuella övergrepp mot män skojas bort eller till och med ses som något coolt raderar det inte bara offrena i fråga. Attityden leder också till att legitimera fortsatta övergrepp.

Som att Lil Wayne säger till 15-åriga Lil Twist att han måste börja knulla, vare sig han vill det eller inte.

”It ain’t cause you’re a male, it ain’t cause you’re 15, it’s because you’re Young Money. You’re supposed to.”

Annonser

11 reaktioner till “När en våldtäkt skojas bort.”

 1. En gammal bekant till mig, numera knarkare och f.d. fängelsekund, förlorade oskulden som 12åring till en 18årig granne. Han tyckte att det var JÄTTECOOLT och VÄRSTA KOMPLIMANGEN! Jag tycker bara att det är sjukt och jävligt olagligt! Hade det varit så att tjejen var 12 och killen var 18 hade nog fler skrikit högt som hörde det. Fy fan! Att ge sig på en liten utsatt kille som inte hade många i världen att vända sig till!

  1. matilda, håller med dig. men det registreras inte så i mäns hjärnor för att det ses som en omöjlighet. men det gör lika ont för det.

 2. Jävligt tragiskt. Tänk om man kunde sluta se på män som att de bara kan våldta, aldrig bli våldtagna. Och tänk om man kunde sluta press och stressa folk när det gäller sex.

  Ang. det Matilda skriver så känner jag en kille som förlorade oskulden som fjortonåring till en tjej som var 20+. Han tycker att det är ett av de sämsta minnena han har. Precis som Matilda skriver: hade det varit en fjortonårig tjej och tjugoårig kille och tjejen i efterhand upplevt det som vidrigt och traumatiskt, hade man ju snackat om våldtäkt.

  Det hade man gjort även om tjejen varit med på det. Våldtäkt eller övergrepp. För killar ska alltid vilja, och tjejer bara ställer upp. Inte konstigt att så många våldtäktsmän och kvinnor slipper undan när den här attityden är så vanlig!

  1. candy, kan bara hålla med. det är alltid bra att vända på rollerna för att inse att det är lika bisarrt att en 11-årig kille blir övergripen som om det var en 11-årig tjej.

 3. Vad lustigt att du skrivit om det, jag har också nyligen sett dokumentären och reagerade också där. Det var verkligen rent ut sagt OBEHAGLIGT att titta på, och sedan hur de alla skrattar… Det var ju så uppenbart att det inte handlade om ett bekväm frivillig upplevelse. Fan. Världen är en läskig plats.

  Jag brukar prata med mina killkompisar om såna här saker, men de fattar inte vad jag menar. De menar också att killar inte kan bli våldtagna, ”bara av bögar i röven”..

  1. anna, ja män tror sig inte att det är möjligt att bli våldtagen av en kvinna. inte en annan man heller egentligen. för då kan man försvara sig om man är en riktig karl… och tack för komplimangen!

 4. Vad glad jag blir av att se att ngn vettig person tar upp det här! Jag reagerade själv precis likadant när jag såg filmen och har varit rätt sorgen över att ingen i ‘mainstream’-media tagit upp just den här biten av filmen och problematiserat. Det hänger, tror jag, inte bara samman med att Lil Wayne råkar vara man, utan mos def också med att han är svart och ju hör hemma i en så extremt maskulinitets-glorifierande. Rätt ofta känns det också som om just Lil Wayne, kanske mer än andra eftersom han är så mkt av en ‘karaktär’, inte tas emot och tolkas som en – i brist på bättre ord – ‘riktig’ person, utan mer en som en…schablon på lagom avstånd. Det är såklart giltigt för stora delar av hiphopvärldens aktörer när de blir behandlade i svensk media, men med Lil Wayne blir det ibland rätt extremt…

  1. isabel n, tack för din analys. håller med dig. i vissa kulturer är manlighet mer macho, och hiphop-världen är utan tvekan en sådan. det gör det ännu svårare för en sådan som lil wayne att kunna prata om övergreppen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s