12 bästa bögfilmerna: Plata Quemada.

Av all kultur som produceras utgår nästan all från ett heterosexuellt perspektiv. Trist, men sant. Och förståeligt kanske, eftersom det oftast är heterosexuella som skapar kulturen för en heterosexuell publik.

Men det finns ju undantag.

När det gäller film så har jag sett minst 95 procent av alla filmer med bögtema. Det låter värre än det är. Det görs inte så många filmer, och nästan alla är riktigt kassa. Inte så konstigt, då ju mindre det produceras desto färre guldkorn.

En dag kanske jag skriver en universitetsuppsats på ämnet, men tydligt är att de allra flesta bögfilmer framställer homosexualiteten som ett problem, som en sorg, som en belastning. Det är tråkigt att homosexualiteten så ofta ska förknippas med endast de sakerna.

Så många bögar som dör på filmduken, det är värre än 80-talets aidspanik.

Men jag vill lyfta fram de bra filmerna. De är alla utmärkta exempel på skildringar av homosexuella män som vill visa något annat än de stereotypa bilderna. Som istället tänjer på gränserna, och visar något nytt.

Jag ska de kommande veckorna presentera de 12 bästa bögfilmerna. De enda bögfilmerna ni behöver se. Jag börjar bakifrån (pun intended!).

12. Plata Quemada (Argentina/Uruguay/Frankrike/Spanien)

En sann historia om Argentinas motsvarighet till Butch Cassidy & Sundance Kid. Två ökända brottslingar på mitten av sextiotalet som efter ett knull på en offentlig toalett blir oskiljaktiga.

Baserade på riktiga händelser visar filmen hur männen planerar ett värdetransportrån. Värdetransportrånet går fel och männen måste gömma sig från polisen. Och dramat börjar…

Filmen drivs framför allt av passion och huvudpersonerna Nene (Leonardo Sbaraglia) och Angel (Eduardo Noriega) behöver bara byta en blick och skärmen börjar att brinna lite. Det är uppfriskande att se en riktigt passionerad homohistoria, dessutom mellan två män som är helt hänsynslösa mot alla andra än mot varandra.

Att de mördar lite hur som helst spelar liksom ingen roll.

Det är lika blodigt som berörande.

Annonser

8 reaktioner till “12 bästa bögfilmerna: Plata Quemada.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s