Sherlock Holmes är en stor jävla bög.

Hur hemskt skulle det vara om Sherlock Holmes var homo?

I en intervju med David Letterman nyligen hintade Robert Downey Jr, som spelar karaktären i filmen Sherlock Holmes, att han vill se en homoerotisk undertext mellan hans Holmes och dennes nära vän Dr Watson i uppföljaren.

Detta har fått ägaren av de amerikanska rättigheterna till Sherlock Holmes att bli upprörd. Andrea Plunket hotar med att dra in rättigheterna om regissören Guy Ritchie gör det minsta homo med den kände detektiven.

”I hope this is just an example of Mr Downey’s black sense of humour. It would be drastic, but I would withdraw permission for more films to be made if they feel that is a theme they wish to bring out in the future. I am not hostile to homosexuals, but I am to anyone who is not true to the spirit of the books.”

Nej, självklart har hon inget mot homosexuella. Vad fint och bra av henne. Hon vill bara bevara den riktiga ”känslan” i böckerna.

Att Sherlock Holmes i den första filmen helt plötsligt har ett sexpack på magen och har blivit en betydligt större actionhjälte än vad han någonsin var i böckerna, nej det går ju inte emot ”känslan” i böckerna.

Men det mest intressanta med allt det här är att det faktiskt finns homoerotiska undertexter i många av böckerna om Sherlock Holmes.

Som när Dr Watson i boken The Adventure of the Three Garridebs skadar sig och upptäcker sin väns reaktion:

”It was worth a wound; it was worth many wounds; to know the depth of loyalty and love which lay behind that cold mask. The clear, hard eyes were dimmed for a moment, and the firm lips were shaking. For the one and only time I caught a glimpse of a great heart as well as of a great brain. All my years of humble but single-minded service culminated in that moment of revelation.”

Det kan tolkas som det vill. Och det är ju själv poängen med homoerotiska undertexter. De kan tolkas som något homo, eller som något annat. Med andra ord skulle det inte vara att gå emot ”känslan” i böckerna om man valde att gå den vägen i uppföljaren.

Men grejen är att Andrea Plunket oroar sig för att hintar om bögerier skulle göra en uppföljare mindre framgångsrik. Kanske är det så. Bögande är oftast ingen mainstreamhit.

Men oavsett vad tanten säger kommer alla som har hört Robert Downey Jr:s kommentar att bara se två bögar i hatt i uppföljaren.

Tack för det, Robert!

Annonser

8 reaktioner till “Sherlock Holmes är en stor jävla bög.”

 1. Så rätt, så rätt. Jag har i och för sig aldrig läst någon av böckerna, men av det stycket du citerar så skulle man kunna hitta homoerotiska undertoner. Nej, jag tycker faktiskt att det är mer synd att de gör om Sherlock till en actionhjälte. Okej, jag har som sagt inte läst böckerna och inte heller har jag sett filmen. Men bara av trailerna att döma så känns filmen mer amerikansk action än brittisk kriminalfilm.
  Men som sagt, jag har inte så stor koll på vår Holmes.

  1. cornelia, det funkar inte med den ton som är sherlock-böckerna har på bio. det är mer morden i midsomer som passar för söndagskvällar i teven. så de gör om honom till en batman-typ. de gör honom till en av alla andra.

 2. Jag älskar verkligen Sherlock Holmes och tycker absolut att det finns en homoerotisk underton. Sen om Conan Doyle också tyckte det, det är en annan fråga!

  1. lisa, jovisst, conan doyle kanske inte alls menade så. (förresten, klockrent svar på anti-homo-snubbens blogg. orkar själv inte debattera med honom längre. han förvanskar ju allt jag skriver. men du rockade!)

   1. (tack Linus! Jag förstår dig och tänker själv inte heller skriva något mer, jag tycker absolut det är möjligt med produktiva diskussioner på bloggar – men inte alltid.)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s