När 82 procent tycker att barnmisshandel är ok.

Jag tycker att det är chockerande. Att en vuxen man får slå ett barn och att det kommer busslaster med människor som ska visa sitt stöd.

Det handlar om 70-årige Ronald Fasth som ledsnade på ett ungdomsgäng som stökade runt i en park där han arbetade. En dag i somras fick han nog. När en 13-årig pojke skrek ”gubbjävel” och sedan cyklade upp bland borden på uteserveringen rann ilskan över.

Ronald måttade ett slag och träffade pojken med en örfil över kinden.

”Det var dags att sätta ner foten, jag tål inte hur mycket som helst. Ungdomarna skriker åt oss gamla och snart vågar vi oss inte ut.”

Ronald anmäldes för misshandel, men vägrade att betala ett vitesföreläggande och idag väntar rättegång i Jönköpings Tingsrätt. Ronald får nu stöd från ett hundratals pensionärer som kommer i busslaster till rättegången.

Evald Larsson, ordförande i Sveriges Pensionärsförbunds Nässjöavdelning, säger:

”Vi tycker inte att den här rättegången är rättvis. Hur mycket ska en pensionär behöva tåla? Det kliar i oss pensionärer. Vi kan inte tåla att bli trakasserade och hånade tills vi inte vågar gå ut. Det är dags att säga ifrån.”

Enligt Aftonbladet tycker 82,8 procent av 146 156 röstande att Roland gjorde helt rätt i att slå pojken.

Jag blir helt jävla paff.

Och bekymrad. För när är det någonsin ok att slå någon annan? Att slå ett barn? Aldrig. Det spelar ingen roll att pojken är ett ouppfostrat arsle. Jag har mött många sådana i mina dagar, tro mig, men jag har aldrig någonsin höjt handen.

Pojken har inte lärt sig vett och att bete sig. Men ett slag över munnen lär honom knappast det. Men jag misstänker att dessa busslaster med pensionärer är generationen som tycker att barnaga var en del av en god uppfostran.

Men som Oprah sa en gång:

”Att slå ett barn är att slå ur det dess själ.”

Och jag undrar. Om det var pojken som slog Roland, skulle 82 procent tycka att det var helt rätt? För vi vet alla hur gamla människor kan vara. Bittra, spydiga och lååångsamma. De förtjänar en rejäl smäll i ansiktet.

Snälla mänsklighet, skärp dig.

Annonser

12 reaktioner till “När 82 procent tycker att barnmisshandel är ok.”

 1. Jag blev själv slagen som barn (vägrar kalla det aga, det är ju bara en omskrivning). Så här i efterhand är det intressant att märka att jag minns alla detaljer kring misshandeln, jag minns till och med lukten och tapeterna av rummet jag var i. Men nu efteråt minns jag inte en enda anledning till varför jag blev slagen. Det tycker jag är ett bevis på att skräcken och förnedringen är större än ”uppfostringen”.

  1. bonnieto, usch. men precis som du skriver påverkar barnmisshandel de utsatta lång tid efteråt. jag tycker att det är sanslöst att så många förblindas av ”ungdomarna idag” som är jobbiga och därför helt plötsligt tycker det är ok att puckla på dem.

 2. Även om killen betedde sig illa är det inget skäl för att slå honom hur förbannad ´man än är över killens agerande. Sådana här problem borde kunna lösas på bättre sätt genom att till exempelvis prata med föräldrarna.

 3. Den där örfilen var nog mer för att 50 barn ägnat sommaren åt att bajsa på kafébord och slå sönder hela folkets park där pensionärerna jobbade än för att han skrek ”gubbjävel” även om det var droppen som fick bägaren att rinna över. Jag hade gjort som ”Fotbollsfrun” Malin föreslår, kastat bajset tillbaka på ungarna.

  1. matilda, jovisst. jag fattar varför han skulle vilja slå till ungjäveln. jag känner så varje dag. men jag slår ingen. för det hjälper inte.

   1. Nej jag slåss inte heller. Hade jag gjort det hade curlingmorsan som nyss skällde ut mig på ICA fått sig en regäl smäll. Hon blev arg för att jag snällt bad hennes son att flytta på sig så att jag kunde komma till och få packa ner mina varor. ”ÅHHH VAD ÄR DU FÖR EN HEMSK MÄNNISKA OCH I JULETIIIIID OCH ALLTING!” ”SÅÅÅÅJA MITT STACKARS LILLA BARN DET ÄR OKEJ!!!”. Psyko.

 4. Håller med om att det är sjukt, men ”jag har mött många sådana i mina dagar, tro mig, men jag har aldrig någonsin höjt handen.” Skrev du inte i något inlägg att du slagit till någon kille (som raggade på dina tjejkompisar eller vad det var) med en väska/dylikt? Eller har jag drömt det?

  1. deizi, jo jag har slagit en kille. enda och sista gången. men det var någon jag kände. väl. inte någon random unge som irriterade mig. jag menade att såna träffar jag varje dag. och jag har hört och varit med om värre saker än den där gubben. men mot dem har jag inte höjt handen. men jag slog killen jag var involverad med och det ångrar jag som fan. våld är aldrig ok.

 5. Du får till det väldigt bra i slutet av inlägget. Något fler borde tänka på! Våld är aldrig okej, men att slå ett barn är verkligen fegt och lågt! Att 82% tycker att det var okej skrämmer mig. Ja, ungen var ouppfostrad. Men varför slå till honom för det? Som du skriver, det lär honom inte mer hyfs. Och det är minst lika respektlöst dessutom!

  Det är märkligt det där. Vuxna får inte slå andra vuxna, då ska det minsann anmälas och bötas. Men det ska vara okej att slå barn. VARFÖR? Jag blir så jävla illa berörd, speciellt som jag blivit både fysiskt och psykiskt misshandlad som barn.

  1. candy, det finns någon konstig idé om att ”hårdare straff” gör det ok att ta i med hårdhandskarna. bokstavligen. nej tack. våld är våld är våld.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s