Jag kan rädda liv om jag inte har sex på ett år.

Jag kan få rädda liv om jag inte har sex på ett år. Det låter ju bra.

Nu har Socialstyrelsen uppdaterat sina regler när det gäller blodgivning. Män som har sex med män får nu donera blod. Ja, det vill säga om det har gått minst ett år sedan senaste samlaget.

Say what?

Så här är det. Män som har sex med män anses fortfarande tillhöra en av högriskgrupperna för att bära på hiv-viruset. Det stämmer. Det uppskattas att prevalensen för hiv är 60 procent högre i MSM-gruppen än bland andra grupper.

Men sanningen är också den, som jag har påpekat tidigare, att de allra flesta som får hiv varje år, cirka fyra av fem, är heterosexuella. Men heteros, som inte är pundare och/eller prostituerade, är inte förbjudna från att donera blod.

Så de onödigt dumma reglerna med totalförbud mot män som har sex med män har också handlat om fördomar om att bögar knullar på nya rövar varje natt.

Så Socialstyrelsen skickade till slut ut förslaget att män som har sex med män ska få donera blod och organ efter en sex månaders karantänstid. Alltså inget sex på ett halvår. Inte så många som kan leva upp till det, men acceptabelt.

Nu har det förslaget som ett ”sätt att möta de synpunkter som lämnades in” ändrats till ett år. Ett helt jävla år utan sex.

Och det värsta är att de menar att reglerna även gäller för de män som har fasta monogama relationer med andra män. Som Socialstyrelsens enhetshef, Monica Axelsson, säger:

”Ja. Det är ju så att man bara kan intyga sitt eget beteende. Man kan inte avkräva svar av sin partner.”

Och samma resonemang har man kring heterosexuella? Nej. Regerar fördomarna? Ja.

De släpper in oss, men gör det i princip omöjligt för oss att donera. De visar att de inte vill ha oss där egentligen. De vill helt tydligt inte det. Att det har dröjt ända till 2009 innan man har tagit tag i omoderna och fördomsfulla regler bevisar bara det.

De vill inte att män som har sex med män ger blod. Men det har blivit för opolitiskt korrekt att driva den linjen. Lite för mycket befogad kritik. Så man öppnar upp så pass lite som krävs bara för att kunna säga att man inte har fördomsfulla regler.

Bara för att tidningarna ska kunna ha rubriken: ”Homosexuella får donera blod.”

Men i praktiken är det i princip en omöjlighet.

Och RFSL:s Sören Juvas får vara hur löjligt försiktig han vill i sina uttalanden och påstå att  ”lämna blod  inte är en mänsklig rättighet.” Nej, det är ingen mänsklig rättighet. Men det är en mänsklig skyldighet att hjälpa de som behöver hjälp.

Att då i praktiken omöjliggöra det för vissa, ja det förlorar vi alla på i slutändan.

Well, vi får hoppas att det blir få blodiga olyckor i vinter…

Annonser

13 reaktioner till “Jag kan rädda liv om jag inte har sex på ett år.”

 1. Ja men Linus, du måste ju först att HIV i homosexuellas blod är mycket mer sneaky än i heteros. Det kan lixom ligga och gömma sig bakom de speciella blodkropparna som baaara homosexuella har och visar sig inte förrän efter ett års celibat.
  I praktiken innebär ju de nya reglerna samma sak som de gamla, att homosexuellas hindras att lämna blod. Reglerna osar ju fördomar mot homosexuella, typ ”ja DU kanske tror att du lever i en monogam relation, men din partner är kanske superpromiskuös!!!”, för otrohet existerar ju inte i heterosexuella relationer, oh nej. Och två män kan ju inte vilja vara i en monogam relation för det ligger ju i mäns natur att sätta på allt som rör sig och finns där ingen hysterisk kvinna som kan hindra honom, ja då löpar han amok. Jag kommer att tänka på många kristnas åsikter om homosexuella, att det är ok bara de inte ägnar sig åt homosexuella handlingar, vilket innebär att man måste vara celibat och leva ensam. What a life…

  1. matilda, precis så är det! nä men det ryker fortfarande fördomar om det. och att rfsl är så försiktiga i sina kommentarer är för att de är livrädda för att en bög ska slinka igenom med smittat blod och fördärva hela kampen. jag tycker att det är fegt.

 2. Jag kan hålla med om att det är jäkligt stelbenta regler runt blodgivning och homosexuella. Många missar att även heterosexuella inte får lämna blod om de inleder en ny relation eller har många tillfälliga förbindelser, där är det karens på 3 månader. Konstigt att det inte blev samma?

  Däremot vill jag tillägga att jag tycker nog att en del missar att det här med att ge blod inte är en individs rättighet. Många utesluts pga vikt, diagnoser, medicinering (efter en tatuering är det förresten en karens på 6 månader) allt för patientens bästa. Om mitt spädbarn vid födseln får blod eller om mitt leukemisjuka barn måste få blod regelbundet för att överleva vill jag att det ska vara så säkert som möjligt. Det finns alltid risker vid blodtransfusioner och kan man plocka bort en riskfaktor vill jag att man gör det. Jag vill inte utsätta mig eller mina anhöriga för en ökad risk bara för att någon anser sig ha rätt att få donera blod.

  Hur bra skulle man må om engångligget för två veckor sen visar sig ha smittat en med ex hiv eller hepatit och man i sin tur har fört den smittan vidare till en redan tidigare sjuk patient? Alla blodpåsar testas vid varje blodgivning men under den första tiden efter smittotillfället är de inte tillförlitliga, dvs man ser inte viruset i provet. Karenstiden finns där för att den eventuella smittan kunna upptäckas

  För att sammanfatta det hela: jag är glad att den konservativa socialstyrelsen har börjat ändra sig och jag hoppas att homosexuella får samma rättigheter att ge blod som heterosexuella. Och hoppas att alla, homo som hetero, svarar ärligt på hälsodeklarationen.

  Jag gillar dej och din blogg Linus och har följt den länge. Jag ber om ursäkt för att det blev ett lite för långt inlägg.

  1. jenny, absolut. du har en viktig poäng. säkerheten framför allt och patienten i fokus. jag förstår allt det där. karenstid finns av en anledning. men det handlar om att hitta rätt nivå på det hela. har de det nu även efter de nya reglerna? nej. för mig var ett totalförbud mer ärligt. att ge blod ska inte ses som en rättighet, men reglerna ska även möjliggöra att så många som möjligt kan få ge blod i relation till att säkerheten är tillräckligt hög. med de nya reglerna är inte så fallet. förhoppningsvis kommer ny och snabbare testningsteknik av hiv möjliggöra bättre regler i framtiden.

   och kul att du gillar min blogg!

 3. Karenstid vid nytt sexuellt förhållande/one-night-stand/tatuering=självklart. Lika självklart att fylla i hälsodeklarationen sanningsenligt. Att inte låta homosexuella män i en fast relation få lämna blod är sanslöst!

  Om jag behöver en blodtarnsfusion så skiter jag helt ärligt i om blodet kommer från en nynazistisk homofob, en homosexuell man i ett fast förhållande eller från den av mina arbetskamrater som jag bara inte tååååål. Huvudsaken är att jag får det nödvändiga blodet!

  Och ja, det var mer ärligt tidigare att helt neka er att lämna blod…

 4. Det bästa av allt är ju att det inte är sjukhusen/läkarna/landstinget som tycker att bög-blod är farligt, utan att man på socialstyrelsen är rädda att läkemedelsföretagen inte kommer vilja köpa blodet ifall det är homosexuella män som är sexuellt aktiva har lämnat. Det är ju på riktigt helt sinnessjukt.

  1. terry, ja det är så jävla konstigt konstruerat allt det här. någon borde göra en riktig granskning av hur det hela går till.

  1. svalin, alltså jag förstår att män som har sex med män tillhör en högriskgrupp. det är så tyvärr. även prostituerade och pundare gör det. att ge blod ska inte ses som en rättighet. säkerheten är viktigast i slutändan. men problemet är att både de gamla och nya reglerna bygger mer på fördomar om män som har sex med män än på riktiga säkerhetsrisker.

   det är tre månaders karantänstid för heteros som har haft ny sexpartner. varför räcker inte det för homos och bimän? varför göra det till ett helt år? och även för de som är i fasta relationer? det är bara fördomar bakom det.

 5. Skitsnack, ni fattar väl att risken är högre.
  Man vill inte riskera folks liv, så enkelt är det.
  Ni verkar inte vilja fatta det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s