Sverigedemokraterna gör folk glada.

Jag har länge tänkt att debattsajten Newsmill i mångt och mycket är som Bert Karlsson. Sliskig, ful och kåt på uppmärksamhet. Innehållslös och ofta populistisk. Men svår att ignorera, och av någon konstig anledning  rumsren.

Sajten bjuder in elittyckare som får betalt att skriva om att ”ömhet är som ett slag över munnen”, att slöjan borde förbjudas eller att hemligheten bakom ett lyckligt äktenskap är att mannen får en avsugning varje morgon.

Newsmill bjuder även in ”vanligt” folk som skriver om dagens aktuella ämnen. Om jag skulle vara cynisk skulle jag påstå att den enda anledningen till att de ”vanliga” människorna bjuds in är för att sajtens redaktörer ska kunna slänga sig med ord som gräsrotsbildande och demokratiserande.

Och just det, för att det är gratis innehåll också.

Nu har sajten funnits i ett år och om man kollar på millningarna, ett sorts betygsättande av olika begrepp och personer i debatten, ser man en läskig bild torna upp sig.

Läsarna har det senaste året varit gladast över:

1. Israel
2. Pirate Bay
3. Piratpartiet
4. Sverigedemokraterna
5. Hemmafrun
6. Moderaterna
7. Monarkin
8. Gud
9. Fildelning
10. Polisen

Läsarna har det senaste året varit mest arga över:

1. IPRED
2. Mona Sahlin
3. Liza Marklund
4. Konstfacksexperimentet
5. Islam
6. Jan Guillou
7. Aftonbladet
8. Iran
9. Slöjan
10. Halal-tv

Newsmills läsare är gladast över Israel, Sverigedemokraterna och hemmafrun. Men argast över Mona Sahlin, islam och slöjan. Vad säger det oss? Att läsarna är en blågråsvart sörja av Sverigedemokrater, Piratpartister och djupt konservativt kristna?

Ska det här ses som ett tecken på hur det står till i Sverige 2009? Att rasism, sexism och konservativa ideal är det som frodas allra mest?

Jag kan, eller vill, inte tro det.

Jag hoppas att det är Newsmills Bert Karlsson-fasoner som har dragit in skiten. Hur känner Newsmills redaktörer inför detta faktum? För inte kan det kännas bra att få svart på vitt att de mest hängivna läsarna drivs av riktigt mörkblåa krafter.

Det enda jag hittar om det hela är redaktören PM Nilssons blogginlägg. Fråga mig inte hur jag skulle ”milla” det inlägget för pissed off finns inte som alternativ:

”Vad var läsarna argast på i veckan? Islam.

Gladast? Berlusconi.

Gladast på senaste månaden? Hemmafrun

Senaste året? Israel.

Det är en läsarprofil som heter duga. I alla fall ganska underhållande 🙂 Trevlig helg!”

Annonser

14 reaktioner till “Sverigedemokraterna gör folk glada.”

 1. jag tror ändå att det är en ganska liten klick egentligen som är där och skriver sina artiklar just för att det är så mycket hat och intolerans inte minst i kommentarerna och en massa härskartekniker som gör att ingen med en vettig åsikt eller någon som har förmåga att ha synpunkter på ett vettigt sätt.
  Själv har jag skickat in flera artikler nu senast i somras om den inhumana flyktingpolitiken som jag fick beröm för från redaktionen men som jag fick väldigt hatiska kommentarer för. Bla kallade de mig feministfitta, terrorist från Rosengård, Bombad tjej från vänstern samt ”en sån där jävla queerkramare”.

  Sen är newsmill tänkt som ett fritt debattforum där vem som helst kan bidra vilket precis som du säger faktiskt är problematiskt i newsmills fall.

  1. svalin, queerkramare, vilken komplimang! självklart ska det få finnas som forum, men jag skulle verkligen inte känna mig bekväm med att vara redaktör för det. och jag finner det märkligt att de själva inte har konstaterat problematiken.

 2. Nu har jag bott under en sten och inte hängt med i utvecklingen igen. Att göra: kolla upp det däringa newsmill (fast visst länkar någon tidning till newsmill? vet bestämt att jag läst avsugnings-texten).

   1. veronika, haha bra! jag kanske borde införa det här på min egen blogg. ”linusa” kan jag kalla det. typ.

 3. Har gått och ruvat på den här tanken ett tag och du slår verkligen huvudet på spiken. I fredagskväll konstaterade jag ilsket att 74 procent av de som millat Sverigedemokraterna var glada. GLADA?!

  Man undrar stillsamt hur representativa de som besöker Newsmill är. Och om det är vettigt att tillhandahålla en sådan arena. (Ops, skrev jag verkligen det där sista?)

  1. lilling, ja det är läskigt. men visst ska arenan få finnas. men jag tycker att redaktörerna för sajten borde konfrontera problemet. men sedan är det ju så att de som står åt höger generellt är mer aktiva i kommentarer och omröstningar på nätet. kanske borde vänsterdebattörer bli bättre på att ta fajten och trycka undan åtminstone lite av det mörkblåa.

 4. Hej, jag är inte jättebekant med Newsmill men jag har tittat in där lite då och då. Grejen är den att jag har haft den här diskussionen om att ”milla” med min pojkvän. Och vi är lite förvirrade över hur själva ”millningen” går till. Säg att det är en artikel om Sverigedemokraterna, och sen så kan man milla denna. Det vi funderar på då är om man millar själva sverigedemokraterna eller själva artikeln. För det kan ju vara så att artikeln var kritisk gentemot sverigedemokraterna och att folk då har millat glad till själva artikeln.

  Hm, det blev lite rörigt det där men jag hoppas du förstår vad jag menar. Och att man då kanske kan förstå om resultatet egentligen är lite missvisande. Men som sagt, jag är inte så insatt och jag brukar inte milla. Men om jag har problem att förstå systemet så kanske fler också misstolkar det.

  1. cornelia, jag förstår vad du menar. bra poäng! det kan nog vara lite förvirrande. men man millar ett begrepp. ibland står det: vad tycker du om slöjan? då spelar det ingen roll om artikeln ovanför är för eller emot. visst kan det bidra till att det blir lite missvisande om folk millar efter vad artikeln säger. men för mig är det så tydligt formulerat att det är begreppet som man millar och inte artikeln och jag tror de flesta förstår det också.

   sedan är ju frågan, vad är poängen med millningen?

 5. Newsmill skulle kunna ha varit så bra. Är det dock inte så att det finns intressanta inlägg men att de faller i skymundan för Sverigedemokrater och Anna Anka?

  1. marie, visst finns det intressanta inlägg. men precis som du skriver får du stå i skuggan av alla sensationsinlägg. det är ju de som drar trafik = lockar annonsörer = betalar redaktörernas löner. bra kvalitet blir det dock inte.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s