Alla ni som gör abort, må dåligt!

För några år sedan blev jag så jävla förbannad när jag läste en krönika av Marie Söderqvist Tralau. Det var en krönika som gick ut på att skambelägga alla de kvinnor som gör abort. Hon tyckte att kvinnor inte vara ledsna nog över sina beslut.

Kanske hade hon redan då läst om den amerikanska kvinnan som har gjort 15 aborter för att hon gillade ruset av att vara gravid, men som aldrig hade en karl som ville ha barnen, så hon var tvungen att ta bort barnen gång på gång.

”Självklart ville jag inte fortsätta med aborterna. En missbrukare vill också sluta, men det är svårt”

Det här är självklart jävligt provocerande. Men den här kvinnan är ju också ett extremt exempel. Och det var inte de Marie Söderqvist Tralau tänkte på när hon skrev sin text. Hon tänkte på alla vanliga kvinnor, där de flesta någon gång i sitt liv gör en abort.

De borde må sämre, tyckte hon. De borde tvingas förklara varför de gör aborten, tyckte hon. Håll käft, tänkte jag.

Jag tror att de flesta kvinnor som har gjort en abort har känt något kring det av olika anledningar. Över att de dödar vad de kanske anser är ett liv, över att kondomen sprack, över att de inte har någon möjlighet att ta hand om barnet även om de ville, över att ingreppet var omskakande, över att hela deras tillvaro har förändrats.

Jag vet inte. Och det borde egentligen inte vara relevant. En kvinna ska aldrig behöva motivera varför hon gör aborten, det är bara hennes val.

Men självklart är inte abort den bästa lösningen. Den bästa lösningen är ju självfallet att inte bli gravid när man inte vill/kan/har möjlighet till att ta hand om barnet.

Och enligt en ny rapport från Guttmacher Institute har antalet aborter gått ner i världen. Från cirka 45,5 miljoner aborter gjorda 1995 till 41,6 miljoner 2003.

Det är självfallet bra nyheter. Men allt är inte så bra. För de siffrorna visar endast säkra aborter gjorda av läkare. Antalet osäkra aborter är oförändrade. 70 000 kvinnor dör varje år på grund av osäkra aborter och lämnar enligt studien då efter sig 250 000 barn utan sin mamma.

Problemet är att så många länder lever under restriktiva abortlagar som därmed tvingar fram olagliga och osäkra aborter. Enligt studien lever 86 procent av utvecklingsländerna under lagar som förhindrar eller försvårar säkra aborter. I USA, med högst antal aborter i Väst, har 87 procent av kommunerna inte tillgång till en abortläkare.

I studien skriver man:

”Restrictive abortion laws are an unacceptable infringement of women’s human rights and of medical ethics. Eliminating unsafe abortion and providing access to safe abortion would reduce ill health, death and lost years of productivity among women, and avert the financial burden of treating related health complications. Achieving these goals would lead to enormous individual and societal benefits — for women, their families and countries as a whole.”

Vi ska vara glada för att vi har möjligheten till fri och säker abort. Men framför allt ska vi vara glada för att vi har tillgång till preventivmedel. Använd det!

Annonser

14 reaktioner till “Alla ni som gör abort, må dåligt!”

 1. Ja, jag fattar faktiskt inte hur man kan ha ett konservativt förhållningssätt i en mängd olika frågor idag och ändå kalla sig intellektuell.
  Detta har en sån fruktansvärt grumlig ideologisk grund. Är det rentav GT som spökar ”ty de ska ärva jorden”?
  Har nån av dessa abortbeivrare registrerat att det finns socialt förtryck, kulturella skillnader som i princip omöjliggör s.k. ”fria val”, klimathot etc? Och det finns ÖVERALLT inte bara i deras favvo-fiendeläger för tillfället…
  Bleurgh!

  1. katarina, jag blir så trött på dem. och de värsta är de som inte vågar stå för sina mörkblåa åsikter, utan smyger in dem lite här och där. jag debatterar gärna med konservativa, om de faktiskt står för sina jävligt märkliga åsikter. usch!

  1. nickel, frågan om preventivmedel är viktig. abort är inte ett preventivmedel. men det är en livsviktig rättighet som räddar liv, inte dödar.

  1. amanda, jag tycker inte det är hemskt med 38 000 aborter. men den enda frågan det kan väcka är om kunskapen och tillgängligheten av preventivmedel är som den ska.

 2. Nickel, Förstår heller inte vad som är hemskt med att det utförs många aborter. Hellre 38 000 aborter än 1 barn som inte är önskat eller tas hand om.

  1. krister, håller med dig. men tycker som jag skrivit i andra svar här att den enda frågan som borde väckas är om preventivmedel används i den grad det borde. abort är inte ett preventivmedel. det är en livsviktig sista utväg som räddar massor med liv.

 3. Nu har inte jag träffat så där överdrivet som gjort en abort, men ingen av dem jag ändå pratat med hävdar att det var något lätt. Det är liksom inget man skrattar bort. Jag anser att fri abort är en rättighet, men ibland känns det som att man när man säger det glömmer bort alla de känslor en abort kan innebära för den gravida kvinnan (och andra i hennes närhet också i många fall).
  För att fatta mig kort: Jag tror Söderqvist Tralaus analys är fel. Många kvinnor mår dåligt och kan känna skuldkänslor många många år senare. Det är ett problem. Inte att de känner för LITE skuldkänslor.

  Vad gäller Nickels kommentar kan jag hålla med. Det är hemskt att 38000 aborter utförs varje år, när vi bor i ett land där det är relativt enkelt att inte bli gravid om man inte vill det. En kondom eller något annat preventivmedel innebär troligen mindre ångest och moraliska överväganden än en oplanerad och i värsta fall oönskad graviditet.

  1. veronika, håller med dig. för de flesta är abort jobbigt. för vissa inte. abort ska inte ses som ett preventivmedel, utan som en viktig sista utväg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s